nieuws

Oxfam: Voedselprijs schiet omhoog

Nieuws

AMSTERDAM – De voedselprijzen stijgen de komende twintig jaar met 180 procent.

Oxfam: Voedselprijs schiet omhoog

AMSTERDAM – De voedselprijzen stijgen de komende twintig jaar met 180 procent.

Dat stelt Oxfam Novib, de internationale organisatie die tegen armoede strijd, in het rapport Growing a better future dat vandaag wereldwijd verschijnt. De helft van die stijging wordt volgens de organisatie veroorzaakt door klimaatveranderingen.

Druk
Het voedselsysteem faalt volgens de onderzoekers. Het bezwijkt onder de intense druk van de klimaatverandering, ecologische degradatie, bevolkingsgroei, stijgende energieprijzen, de stijgende vraag naar vlees en zuivel, de biobrandstoffen waarvoor landbouwgrond nodig is, de industrie en de verstedelijking.

Bevolking
Daarbij stijgt de vraag naar voedsel met 70 procent, doordat de bevolking groeit van 6,9 miljard naar 9,1 miljard in 2050 en voor sommige bevolkingsgroepen, zoals de middenklasse in China, de levensstandaard verbeterd.

Tegelijkertijd groeit de opbrengst van gewassen nauwelijks meer. Tussen 1970 en 1990 lag de groei op 2 procent, maar de afgelopen twintig jaar was deze groei nog maar 1 procent. Daarom stelt Oxfam onder meer dat de landbouw moet veranderen. Het moet de productie drastisch verhogen en de manier waarop voedsel wordt geproduceerd aanpassen.

 

Reageer op dit artikel