nieuws

Kabinet wil af van gratis plastic zakjes

Nieuws

BRUSSEL – Gratis plastic tasjes verdwijnen. De Europese Commissie overweegt zelfs een verbod, maar staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) wil liever met de detailhandel afspraken maken om vrijwillig een eind te maken aan de tasjes.

BRUSSEL – Gratis plastic tasjes verdwijnen. De Europese Commissie overweegt zelfs een verbod, maar staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) wil liever met de detailhandel afspraken maken om vrijwillig een eind te maken aan de tasjes.

Dat wordt een doelstelling in de Nationale Afvalagenda, waarmee de staatssecretaris nog voor de zomer komt. De Europese milieuministers bogen zich maandag in Brussel over dit probleem, op verzoek van Oostenrijk en Italië, die al een verbod kennen. Ook eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) voelt daar wel voor.

De weggeeftasjes zorgen in Europa volgens Atsma voor een plastic afvalberg van honderden miljoenen tonnen per jaar, die steeds moeilijker is te verwerken. Brussel wil een brede discussie met alle betrokkenen om te kijken hoe dit milieuprobleem kan worden gestopt.

Atsma vindt het echter te vroeg voor een Europees verbod. ‘Laten we eerst kijken wat we via prikkels kunnen bereiken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wil op vrijwillige basis al maatregelen nemen.’ Hij denkt dat ook de middenstand voor maatregelen is, omdat de zakjes een forse kostenpost betekenen
 

Reageer op dit artikel