nieuws

Bakker teleurgesteld over keuring volkorenbrood

Nieuws

BARNEVELD – Echte Bakker Jaap van der Veer uit Barneveld is zeer teleurgesteld over de wijze waarop Fred Tiggelman uit Amsterdam en een vakleraar uit Zwolle zo’n positieve draai hebben gegeven aan de keuring van supermarktvolkorenbrood van het TV-programma Tros Radar.

Bakker teleurgesteld over keuring volkorenbrood

BARNEVELD – Echte Bakker Jaap van der Veer uit Barneveld is zeer teleurgesteld over de wijze waarop Fred Tiggelman uit Amsterdam en een vakleraar uit Zwolle zo’n positieve draai hebben gegeven aan de keuring van supermarktvolkorenbrood van het TV-programma Tros Radar.

Het brood van C1000, dat voor 89 eurocent wordt verkocht, kwam erg positief uit de test naar voren. De uitslag staat onderaan dit bericht. Van der Veer vindt de opmerkingen van de vakleerkracht opmerkelijk. ‘Tijdens de opleiding komt smaak niet eens aan de orde. En die moet onze jongere generatie opleiden! We worden als ambachtelijke bakkerij weer een poot gelicht ten opzichte van de industrie’, aldus een boze Van der Veer. Hij gaat ervan uit dat in het brood van C1000 veel meer vetstof wordt verwerkt als brood bij de bakker, ‘om het brood van de vorige dag vers te houden. Schandalig hoe de consument belazerd wordt!  Maar daar heeft niemand het over. Ik wil het wel van de daken schreeuwen hoe ongezond het supermarktbrood is.’

Paginagrote advertentie
Van der Veer vraagt zich af wat het Voorlichtingsbureau Brood hiertegen kan doen. Het liefst wil hij een paginagrote advertentie in de Telegraaf en AD waarin duidelijk wordt gemaakt dat de consument belazerd wordt door de supermarkt die de klanten met vers binnenlokt en ondertussen voor andere artikelen een hogere prijs vraagt. ‘Moeten wij nog langer samenwerken met de industrie?’, vraagt Van der Veer zich af en geeft zelf een duidelijk antwoord met driemaal ‘Nee’. Ze maken ons ambacht kapot. Ons ontbreekt het financieel aan middelen om tegengas te geven. Jammer, maar dit is wel werkelijkheid. Hoe moet ik mijn klanten uitleggen dat mijn volkorenbrood meer dan 2 euro kost als aan de andere kant gezegd wordt dat je voor 0,89 eurocent een heel lekker en smakelijk volkorenbrood kan kopen?’

Uitslag
De uitslag van de test met de opmerkingen. De cijfers van bakker Tiggelman zijn opgeteld bij het totale cijfer van het deskundigenpanel en daaruit komt de volgende einduitslag:
Nr. 1: C1000 met een 7,6 Prijs: € 0,89
Nr. 2: Jumbo met een 6,8 Prijs: € 0,99
Nr. 3: AH met een 5,6 Prijs: € 1,20
Nr 4: Lidl met een 4,3 Prijs: € 0,79
Nr 5: Aldi met een 4,1 Prijs: € 0,95

C1000: Positieve reacties van het panel. De kleur van het brood en de korst is goed, het brood ruikt naar zemelen, heeft een mooie regelmatige structuur en een goede bite. Een boterham eet lekker weg. Bakker Tiggelman beoordeelt de smaak zelfs met een 8.

Jumbo: Ook in het volkorenbrood van de Jumbo zijn zemelen te ruiken en te proeven. De korst is iets te slap; dit zou anders zijn geweest als het iets langer zou zijn afgebakken. Wel heeft het brood een mooie gelijkmatige structuur.

AH: Het volkorenbrood van de Albert Heijn is de duurste uit de test maar komt als ‘redelijk’ uit de bus. De korst ziet er goed uit, alleen heeft het brood een licht oranje kleur. De structuur is matig, het valt snel uit elkaar en is te luchtig en los. Er zijn zemelen te proeven in het brood. Wel is de smaak erg zout.

Lidl: Het panel wordt niet blij van het goedkoopste brood uit de test. De smaak is vlak, de korst erg slap, het brood valt uit elkaar, het vormt een bal in de mond, is te luchtig en eigenlijk te kort gebakken.

Aldi: Het volkorenbrood van de Aldi is, als je ermee gaat vissen, dierenmishandeling volgens één van de deskundige. Het brood heeft een nare, zure geur. De structuur is slecht; te los, klef en het lijkt niet lang genoeg gegaard. Dat is ook terug te proeven in de smaak; vlak en niet lekker.

Klik hier voor de uitzending

 

 

Reageer op dit artikel