nieuws

Grotere tarweoogst EU verwacht

Nieuws

De EU oogst dit jaar 144,5 miljoen ton tarwe. Dat is 4,1 procent meer dan vorig jaar. De tarwevoorraad bereikt aan het einde van seizoen 2010/2011 het hoogste niveau in vijf jaar.

Grotere tarweoogst EU verwacht

De EU oogst dit jaar 144,5 miljoen ton tarwe. Dat is 4,1 procent meer dan vorig jaar. De tarwevoorraad bereikt aan het einde van seizoen 2010/2011 het hoogste niveau in vijf jaar. 

Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de Europese graanmarkt. De akkerbouwers in de EU verbouwen dit jaar minder tarwe. In Hongarije stappen telers over op mais en in Bulgarije en Roemenië op koolzaad.
Maar volgens het USDA is de tarwe goed uit de winter gekomen in de EU. Bovendien is het gaan regenen na een paar droge weken. Daardoor valt de productie per hectare hoger uit zodat de totale tarweproductie toeneemt. Tegenover de extra productie staat ook een groeiend verbruik, stelt het USDA. "Er wordt meer tarwe verbruikt voor de productie van veevoer en bioethanol."

Daarnaast gaat de EU volgend seizoen 2010/2011 meer tarwe exporteren, vooral naar Noord-Afrika. Daar wordt minder tarwe geoogst, net als in Kazachstan, Rusland en Oekraine, stelt het USDA. "De EU blijft een vooraanstaande speler op de wereldmarkt voor tarwe. Bovendien bevordert de dalende eurokoers de export."

Ondanks de groeiende export en verbruik zal de eindvoorraad van seizoen 2010/2011 op 30 juni gegroeid zijn naar 19,1 miljoen ton. Volgens het USDA wordt het de grootste tarwevoorraad in de EU in vijf jaar.

Het USDA verwacht dat de productie van gerst uitkomt op 59 miljoen ton. Dat is bijna 2,5 miljoen ton minder dan dit seizoen (1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010) van de akkers is gehaald. De productie van mais groeit met 1,4 miljoen naar 57 miljoen ton.

Lees alles over tarwe en oogst

Reageer op dit artikel