nieuws

Minder tarwe in EU dan gedacht

Nieuws

DOETINCHEM – De voorraad tarwe in de EU is kleiner dan gedacht. Daardoor stijgt de tarweprijs langzaam.

Minder tarwe in EU dan gedacht

DOETINCHEM – De voorraad tarwe in de EU is kleiner dan gedacht. Daardoor stijgt de tarweprijs langzaam.

Het toonaangevende marktanalysebureau Stratégie Grains schat dat de EU 30 juni aan het einde van het lopende graanseizoen een voorraad tarwe heeft van 14,6 miljoen ton. In eerdere schattingen ging het marktbureau uit van 18 miljoen ton. Volgens het marktbureau valt de eindvoorraad lager uit door de grote export. "De tarwemarkt ziet er nu wat beter uit."

Door de voortdurende signalen dat er minder tarwe op voorraad ligt dan eerder geschat, is de notering van het meicontract op de termijnmarkt in Parijs naar het hoogste niveau gestegen in drie maanden.

Het is de vraag of de prijsstijging in de EU blijvend is, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ‘Je ziet dat de prijzen nu reageren in een stijgende lijn. Maar er is een grote voorraad tarwe in de wereld.’

Volgens de woordvoerder houdt de prijsstijging in de EU alleen aan als de wereldmarktprijs voor tarwe mee stijgt. ‘Als tarwe in de EU duurder wordt, wordt het voor derde landen aantrekkelijker tarwe te exporteren nar de EU. Dat zet de prijs dan weer onder druk.’

Stratégie Grains stelt dat ook de dollarkoers een belangrijke rol blijft spelen in de ontwikkeling van de tarweprijs in de EU. Door de daling van de eurokoers ten opzichte van de dollar sinds begin december is meer tarwe geëxporteerd dan voorheen.

 Lees ook
EU grijpt niet in op graanmarkt
Brussel verwacht graanoogst van 290,5 miljoen ton
Productschap Akkerbouw houdt Themadag Granen
‘Wereldgraanprijzen dalen in 2010/2011’
Bakker Piet wordt boer

Reageer op dit artikel