nieuws

Boze bakker stapt naar Raad van State

Nieuws

BERGEN OP ZOOM – Een bakker uit Bergen op Zoom is naar de Raad van State gestapt vanwege een boete van 8.000 euro die het bedrijf kreeg, nadat de Arbeidsinspectie een bakkersknecht had aangetroffen die geen werkvergunning bleek te hebben.

BERGEN OP ZOOM – Een bakker uit Bergen op Zoom is naar de Raad van State gestapt vanwege een boete van 8.000 euro die het bedrijf kreeg, nadat de Arbeidsinspectie een bakkersknecht had aangetroffen die geen werkvergunning bleek te hebben.

De bakker beweert dat de 45-jarige Turkse man slechts anderhalf uur op proef is geweest om te bezien of hij geschikt was voor een vaste baan. Daarna zou eventueel een werkvergunning worden aangevraagd, aldus de bakker. Toen de Arbeidsinspectie in mei 2008 binnenviel stond de man aan een lange tafel deeg te kneden. Hij had een Duitse verblijfsvergunning maar dat betekent niet dat de man in Nederland mag werken zonder werkvergunning, zegt de Bredase rechtbank waar de zaak eerder diende. De Turkse bakker vroeg de Raad van State in hoger beroep de boete te schrappen. Hij zou hem niet kunnen betalen, meldt BN De Stem.

Vennoot

In juli 2008 controleerde de Arbeidsinspectie de bakkerij opnieuw. Toen werd wéér een medewerker aangetroffen zonder werkvergunning, goed voor een tweede boete van 8.000 euro. Deze schrapte de rechtbank omdat deze man vennoot bleek te zijn van de bakkersfirma. ‘Een firma kan geen werkgever zijn van een firmant’, oordeelde ze. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat de Wet arbeid vreemdelingen dient te handhaven, legt zich neer bij het schrappen van de tweede boete. Maar de eerste moet overeind blijven, vindt het ministerie.

Uitspraak van de Raad van State binnen enkele weken.

Reageer op dit artikel