nieuws

Tien bakkerijen operationeel in Haïti voor juli

Nieuws

DOETINCHEM – Voor juli 2010 zijn er tien bakkerijen in Port au Prince operationeel dankzij de steun van de Nederlandse bakkers.

Tien bakkerijen operationeel in Haïti voor juli

DOETINCHEM – Voor juli 2010 zijn er tien bakkerijen in Port au Prince operationeel dankzij de steun van de Nederlandse bakkers.

Dat doel heeft Lelsey Jules vrijdag uitgesproken tegenover enkele vertegenwoordigers van de Nederlandse bakkerijbranche. Jules (werkzaam bij het Haïtiaanse bedrijf CSL Consultancy) draagt namens Woord en Daad, zorg dat het opgehaalde geld goed terecht komt.

Geen bodemloze put
Stichting Woord en Daad zorgt via CSl Consultancy ervoor dat microkredieten worden verleend aan getroffen bakkerijen. Om zeker te zijn dat het geld goed terechtkomt en wordt terugbetaald, worden de bakkerijen die financiële steun krijgen, vooraf grondig getoetst, aldus Jules. Ook worden de bakkerijen een keer in de drie maanden gecontroleerd op de voortgang. ‘Wij werken per project. Voor juli 2010 moeten er tien bakkerijen operationeel zijn. Momenteel zijn twee bakkerijen weer operationeel.’

Zelfredzaamheid
De Haïtiaan is erg blij met het initiatief van de Nederlandse bakkerijsector ‘Door de aardbeving zijn ruim honderd bakkerijen vernietigd. Op dit moment zijn er drie actief. 1,2 miljoen mensen leven in tenten en zij zijn al blij als ze een keer per dag eten krijgen. Brood is daar een belangrijk onderdeel van. Daarnaast moet je realiseren dat de mensen naast eten vooral werk willen. Als ze werk hebben, hebben ze geld, kunnen ze zelfredzaam zijn en hun leven weer oppakken. Daarom is het bakkerijproject ook zo belangrijk. Naast eten zorgt het voor werkgelegenheid. Dat is ook de reden dat we ons richten op kleine en middelgrote bakkerijen; die leveren de meeste banen op.’
 

Lees ook
Cheque voor Woord en Daad
Bakker Brakenhoff bakt voor Haïti
Bakkerij de Jager op bres voor Haïti
Zeeuwse bolus bakkers bakken voor Haiti
Bakkerij Van der Waal bakt 555-brood voor Haiti
Nederlandse bakkerij schiet Haïti te hulp
Banketbakkerij Smit houdt sloffenactie voor Haiti
Nederlander bakt brood in Haïti
Tientallen bakkers bij aftrap Haiti actie
Al half miljoen Haïti broodzakken verspreid
Eerste bakkerij heropent in Haïti
 

Reageer op dit artikel