nieuws

Brood bevat als enige minder zout

Nieuws

DEN HAAG – De bakkerijbranche is er als enige in geslaagd om het zoutgehalte te verminderen.
Ondanks vele beloftes van de levensmiddelenindustrie zit er nog steeds te veel zout in onze voeding. Behalve in brood.

Brood bevat als enige minder zout

DEN HAAG – De bakkerijbranche is er als enige in geslaagd om het zoutgehalte te verminderen.
Ondanks vele beloftes van de levensmiddelenindustrie zit er nog steeds te veel zout in onze voeding. Behalve in brood.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Beleg, kant-en-klaarproducten, snacks en soep zijn nog net zo zout als 2,5 jaar geleden. In een aantal gevallen is het zoutgehalte zelfs gestegen. De enige gunstige uitzondering is brood, dat nu minder zout bevat. Een grote vooruitgang, stelt de Consumentenbond, die dezelfde producten onderzocht als bij een eerdere test in 2007.

Maar verder is er ondanks alle beloftes niets verbeterd, zei een woordvoerder. ‘Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout, veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 1 gram en ook ruim boven het overheidsadvies van maximaal 6 gram.’

Verantwoordelijkheid nemen
De Consumentenbond wijst erop dat te veel zout een hogere bloeddruk veroorzaakt, wat op termijn kan leiden tot ernstige ziektes. Fabrikanten en supermarkten moeten daarom nu eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de woordvoerder. De bond doet een oproep aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om met de levensmiddelenbedrijven concrete en bindende afspraken te maken over stapsgewijze verlaging van het zoutgehalte.

Lees meer over zout

Reageer op dit artikel