nieuws

Bakker moet oliebol binnen bakken

Nieuws

WIJHE – De vrijmarkt en braderie die zaterdag tijdens de Wiejese Diekdaegen wordt gehouden, moet het stellen zonder de geur van versgebakken oliebollen van bakker Marcel Jolink. Hij móet ze binnen bakken nu de gemeente Olst-Wijhe zijn vergunning om buiten te bakken, heeft ingenomen.

Bakker moet oliebol binnen bakken

WIJHE – De alsmaar uitdijende vrijmarkt en braderie die zaterdag tijdens de Wiejese Diekdaegen wordt gehouden, moet het stellen zonder de geur van versgebakken oliebollen van bakker Marcel Jolink.  Hij móet ze binnen bakken nu de gemeente Olst-Wijhe zijn vergunning om buiten te bakken, heeft ingenomen.

Het is het laatste hoofdstuk in de langlopende affaire die elk jaar als er een braderie in Wijhe is, weer oplaait. Jolink placht de oliebollen altijd direct voor zijn winkel te bakken, hij heeft daarvoor zelfs bouwkundige ingrepen in zijn voorgevel gepleegd om dat veilig te doen, meldt De Stentor. Maar zijn kijk op veiligheid en de kijk van de brandweer daarop, verschilt nogal. Volgens de brandweer – en de gemeente – moet hij minimaal drie meter uit de gevel oliebollen bakken. Daarmee zou de kans op brand als gevolg van een steekvlam uit de oliebollenfrituurpan, worden geminimaliseerd.

Jolink is het daar niet mee eens. Het leidde al eens tot een hoogoplopend conflict met de brandweer tijdens een braderie. Daarbij werd zelfs een keer de politie erbij gehaald. ‘Ik bak ze met elektrische bakken, niet met open vuur. De olie die ik gebruik, ontbrandt pas met 350 graden Celsius, terwijl ik bak met een temperatuur van 180 graden Celsius. Het is beveiligd met twee thermostaten, een normale en een die ervoor zorgt dat de frituurbak direct uitgaat als de olie warmer wordt dan 210 graden. Ik ben 21 jaar bakker, het is twee keer gebeurd dat de thermostaat kapot ging. Dan doet hij het gewoonweg niet’, legt de bakker uit.

‘De arrogantie van de overheid vind ik heel erg’, verzucht Jolink, die met het hele verhaal wel naar de rechter is gegaan. Wanneer de zaak wordt behandeld, is nog niet bekend. De gemeente heeft eind augustus een verweerschrift ingediend. De vraag is of het ’t allemaal waard is. Waarom bakt hij niet gewoon binnen? ‘Ze draaien gewoon een traditie de nek om die er helemaal bij hoort. Het is toch een braderie? Dan hoor je buiten te bakken. Mijn voorganger bakte al oliebollen.’

 

Reageer op dit artikel