nieuws

IGC: wereld oogst meer graan

Nieuws

DOETINCHEM – De wereld oogst dit seizoen meer graan dan gedacht. Daardoor zijn de graanprijzen de laatste weken gedaald.

IGC: wereld oogst meer graan

DOETINCHEM – De wereld oogst dit seizoen meer graan dan gedacht. Daardoor zijn de graanprijzen de laatste weken gedaald.

De International Grains Council (IGC) schat dat de wereld dit seizoen 2009/2010, dat 1 juli is begonnen, 1.733 miljoen ton graan oogst, exclusief rijst. Vorige maand ging het internationale markbureau nog uit van een wereldoogst van 1.715 miljoen ton.

Zowel de tarwe- als de maisoogst wordt hoger ingeschat. Eerder dit jaar kampten veel landen met slechte groeiomstandigheden. Die zijn verbeterd in veel landen.

De graanoogst valt weliswaar 3,2 procent lager uit dan vorig seizoen, maar toen oogstte de wereld een recordhoeveelheid. Het IGC schat dat de wereld op 30 juni 2010 een graanvoorraad heeft van 348 miljoen ton. Vorige maand lag de prognose op 327 miljoen ton.

Het IGC is positiever over de opbrengst omdat de groeiomstandigheden in de VS sterk zijn verbeterd.
‘De tarweoogsten in India, Marokko en China vallen hoger uit dan verwacht. Dit compenseert de lagere verwachtingen voor Canada en Argentinië.’ Het IGC schat dat de wereld dit seizoen ook meer graan verbruikt. Er wordt minder graan verwerkt in voer. Maar de productie van biobrandstof vergt meer graan.

 Lees ook: Minder graan in Europa

Reageer op dit artikel