nieuws

Gemeente schiet bakkerij Hartog’s te hulp

Nieuws

AMSTERDAM – De politiek is in de bres gesprongen voor Hartog’s Volkoren. De bakker heeft juridische acties tegen de milieuzone van de gemeente uitgesteld, in afwachting van een oplossing.

Gemeente schiet bakkerij Hartog’s te hulp

AMSTERDAM – De politiek is in de bres gesprongen voor Hartog’s Volkoren. De bakker heeft juridische acties tegen de milieuzone van de gemeente uitgesteld, in afwachting van een oplossing.

De gemeente zal binnen twee weken voorstellen uitwerken die de problemen van Hartog’s moeten oplossen. Dit is eigenaar Fred Tiggelman (foto) maandag overeengekomen met een ambtenaar van de gemeente, die namens wethouder Marijke Vos (GroenLinks) naar de bakkerij was gegaan, meldt Het Parool. Hartog’s is eind vorig jaar plotseling in een milieuzone voor oude vrachtwagens terechtgekomen, waardoor minder vrachtwagens met graan langs kunnen komen. Voor de bakker dreigt hierdoor een graantekort.

Vos is bereid de helft van de meerkosten van een schone, elektrische vrachtwagen te subsidiëren. Ook onderzoekt Vos de mogelijkheid een transporteur met een elektrisch voertuig door de stad naar bedrijven te laten rijden. Hiervan kan ook Hartog’s gebruikmaken. ‘We zijn al langer in gesprek met de bakker,’ zegt een woordvoerster van Vos. ‘We moeten hier uitkomen.’

Handtekeningenacties

Tiggelman staat open voor de voorstellen. De hoorzitting die deze week over deze zaak zou zijn, heeft hij uitgesteld. De bakker is de laatste dagen overstelpt met reacties. ‘Klanten willen handtekeningenacties voeren,’ zegt Tiggelman. ‘Een ondernemer stelde voor het graantransport over te nemen.’ Ook de politiek roert zich. PvdA-wethouder Lodewijk Asscher verzekerde gisteravond op een VVD-bijeenkomst dat ‘bakker Hartog’s blijft bestaan’. ‘Uitgangspunt is: bakker Hartog’s moet z’n brood blijven bakken. Het is trouwens voortreffelijk brood.’

De gemeenteraadsfracties van CDA en VVD springen ook al in de bres voor de bakker. ‘Milieubeleid is prima, maar laten we niet de Amsterdamse middenstand het werken onmogelijk maken,’ aldus Lex van Drooge (CDA). Met de VVD wil hij Vos morgen tijdens een raadscommissie om opheldering vragen.

Lees ook: Graantekort dreigt voor Hartog’s Volkoren
 

Reageer op dit artikel