nieuws

Mogelijk prijsafspraken in Belgische broodsector

Nieuws

BRUSSEL – De liberalisering van de broodprijs in België heeft niet geleid tot prijsdalingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Mogelijk prijsafspraken in Belgische broodsector

BRUSSEL – De liberalisering van de broodprijs in België heeft niet geleid tot prijsdalingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Test-Aankoop meent dat dit het gevolg kan zijn van prijsafspraken. Het heeft daarom de Dienst voor de Mededinging geïnformeerd. De onderzoekers van Test-Aankoop kochten 196 broden in 49 verkooppunten. Bovendien werden in 250 bakkerijen in heel België de prijzen genoteerd. Daarbij werd vastgesteld dat het merendeel van de bakkers dezelfde prijzen hanteert (ongeveer 1,90 euro per heel brood) in de meeste regio’s die door de onderzoekers werden bezocht.

De gekochte broden werden ook gewogen, waarbij de vocht-, zout- en vetgehaltes werden bepaald. Zes op de tien broden bleken technisch in orde te zijn. Maar uit het onderzoek kwam ook naar voren dat niet alle bakkers het juiste gewicht van het brood in de winkel vermelden. Test-Aankoop dringt aan op een herziening van de wetgeving.
 

Reageer op dit artikel