nieuws

Economische neergang treft ook CSM

Nieuws

DIEMEN (ANP) – De economische neergang heeft ook CSM, leverancier van bakkerij-ingrediënten, getroffen. Het bedrijf zag in de tweede helft de volumes bij de bakkerij-ingrediëntentak met 5 procent dalen. Ook de melkzuurdivisie stond onder druk. Dat bleek woensdag uit de jaarcijfers over 2008.

Economische neergang treft ook CSM

DIEMEN (ANP) – De economische neergang heeft ook CSM, leverancier van bakkerij-ingrediënten, getroffen. Het bedrijf zag in de tweede helft de volumes bij de bakkerij-ingrediëntentak met 5 procent dalen. Ook de melkzuurdivisie stond onder druk. Dat bleek woensdag uit de jaarcijfers over 2008.

CSM boekte vorig jaar een omzet van 2,59 miljard euro, een stijging van 4,6 procent ten opzichte van een jaar eerder toen de omzet 2,48 miljard euro bedroeg. De autonome groei, dus zonder bijdrage van overnames, bedroeg 9,7 procent.

De operationele winst voor bijzondere posten kwam uit op 133,1 miljoen euro, binnen de door het bedrijf afgegeven bandbreedte van 130 tot 135 miljoen euro. Marktvorsers waren sceptisch of CSM deze verwachting waar kon maken. Een jaar eerder bedroeg de operationele winst voor bijzondere posten nog 153,7 miljoen euro. In november 2008 gaf CSM al aan lagere resultaten te gaan boeken.

De nettowinst bedroeg 90 miljoen euro. Een vergelijking met een jaar eerder is lastig omdat toen opbrengsten van de verkoop van de suikerdivisie in de winst opgenomen waren.

Het komende jaar zal in teken staan van het optimaliseren van de kasstroom, aldus CSM. De onderneming is ,,vastbesloten” om het financiële doel van 12 procent rendement op geïnvesteerd vermogen te realiseren. Dat is een indicator hoe goed het bedrijf kapitaal gebruikt om omzet te behalen.

,,De omstandigheden zijn onmiskenbaar moeilijk in 2009”, aldus CSM-topman Gerard Hoetmer. Het bedrijf denkt echter te kunnen blijven profiteren van al genomen acties zoals een kostenbesparingsprogramma en een reorganisatie. CSM wist 129 miljoen euro te besparen en overtrof daarmee het gestelde doel van 110 miljoen euro. Gestegen grondstofprijzen wist de onderneming op te vangen door hogere prijzen te rekenen.

CSM beschikt naar eigen zeggen over twee instrumenten om de negatieve gevolgen van de economische neergang op te vangen: flexibiliteit om kosten te verlagen en aanpassing van het productaanbod aan de vraag. Bovendien zijn de grondstofprijzen gedaald.

CSM handhaaft de dividenduitkering van 0,88 euro per aandeel.

 

Reageer op dit artikel