nieuws

Hazenberg mag weer ijsmoppen verkopen

Nieuws

VLAARDINGEN – Tien jaar geleden mocht Echte Bakker Hazenberg het product voor het laatst maken. Maar deze week is het weer raak. De vaarten zijn bevroren, tijd dus voor de ijsmop.

VLAARDINGEN – Tien jaar geleden mocht Echte Bakker Hazenberg het product voor het laatst maken. Maar deze week is het weer raak. De vaarten zijn bevroren, tijd dus voor de ijsmop.

Het bakken van ijsmoppen is eeuwenoude traditie in Vlaardingen. Alleen wanneer de wateren in Vlaardingen zijn bevroren, mogen de ijsmoppen worden verkocht. Dat de traditie nog springlevend is, blijkt. Honderden schaatsers vanuit de omgeving trokken naar Vlaardingen om het begeerde koekje in te slaan bij de bakkerij aan de Hoogstraat, die vlak aan het water ligt.

Legende
Het verhaal achter het brosse koekje is dat de schaatser die de ijsmoppen heel thuis weet te krijgen, kan bewijzen dat hij niet is gevallen. Het recept van het koekje is geheim. Hazenberg kreeg het van zijn voorganger Verburg die het op zijn beurt had bemachtigd van bakker Rotschenk. Frank Hazenberg: ‘Ik kan wel vertellen dat er kaneel en anijs inzit.’ Als er wordt geschaatst, is de winkel elke dag geopend, óók op zondag.

 

 

Reageer op dit artikel