nieuws

Bakkerswinkel Reedijk schittert in misdaadkomedie ‘Taartman

Nieuws

GEERVLIET – ‘Die deur gaan we opblazen,’ wijst Teun Otto naar de entree van de Geervlietse bakkerswinkel Reedijk. De zaak speelt een hoofdrol in de film Taartman, waarvan de opnames dinsdag zijn begonnen.

Bakkerswinkel Reedijk schittert in misdaadkomedie ‘Taartman

GEERVLIET – ‘Die deur gaan we opblazen,’ wijst Teun Otto naar de entree van de Geervlietse bakkerswinkel Reedijk. De zaak speelt een hoofdrol in de film Taartman, waarvan de opnames dinsdag zijn begonnen.

Taartman is een misdaadkomedie over een goeiige banketbakker die in een drugsdeal terecht komt, met in de hoofdrollen Jaap Spijkers, Betty Schuurman, Tjitske Reidinga en vele anderen. Otto, bakker bij Reedijk en deze week begeleider van de filmploeg, verheugt zich al op de explosie. De originele winkeldeur heeft al plaatsgemaakt voor een triplex nepexemplaar. Zonder glas. ‘Hopelijk gaat de hele pui eruit,’ lacht hij. ‘Een beetje stampei in Geervliet is leuk,’ laat hij in het Algemeen Dagblad weten.

Broodverkoop

Daar is voorlopig weinig van te merken. De straten in het centrum zijn afgesloten, maar het pittoreske stadje lijkt uitgestorven. Alleen de bakkerswinkel, waar de broodverkoop gewoon doorgaat, zorgt voor leven. ‘De opnames zijn nu ín het woonhuis naast de bakkerij, het huis van aannemer Van der Bom,’ verklaart Otto de rust. ‘Nu is er voor de Geervlieters weinig te zien,’ zegt ook productieleidster Marianne van Hardeveldaan, een van de dertig mensen die voor de opnames in het Bernisser stadje is neergestreken. ‘In de loop van de week zullen hier meer buitenopnames zijn.’

Dat zal veel bekijks trekken, verwacht Teun Otto. ‘Dat was ook al zo tijdens de opnames van de televisieserie De Zomer van ’45 bijna twintig jaar geleden in Geervliet. Toen stond het hele dorp vol met soldaten en legervoertuigen. En een hóóp publiek. Dat gaat nu weer gebeuren.’ Otto begeleidt de acteurs in de bakkerij. Hij moet ze het kneden voordoen. ‘Een beetje het ambacht bijbrengen, zodat dat er in de film geloofwaardig uitziet. Het is een misdaadkomedie over een bakker die in de problemen raakt als hij z’n geldproblemen met een drugstransport probeert op te lossen.’ Of er ook nog een rol voor Otto is weggelegd, weet hij nog niet. ‘Daar wordt over gesproken, maar er is nog veel onduidelijk. Ik zie wel. Wel moet ik vanmiddag even als figurant langsfietsen, geloof ik.’  Er zijn nog steeds figuranten nodig, zegt Van Hardeveldlaan. ‘Vooral in Rockanje. De film speelt niet in Geervliet, maar in zomaar een dorp. Er zijn ook opnames in Brielle, Ridderkerk en Maasdijk.’ Tot half augustus zijn er opnames.

De film wordt in het voorjaar op televisie uitgezonden.

Reageer op dit artikel