nieuws

Chocola en bonbons flink duurder

Nieuws

BRUSSEL – Chocola en bonbons worden de komende tijd duurder en veelal slechter van kwaliteit. Dat verwachten ingewijden in de chocolademarkt in België en Zwitserland.

Chocola en bonbons flink duurder

Redenen zijn de toenemende vraag uit China en de lagere cacao-kwaliteit door onrust in het grootste productieland Ivoorkust. In Maleisië zijn de cacaoplanten vervangen door palmolie voor bio-brandstof, wat meer opbrengt.
 
Prijsverhoging
De Belgische topchocolatier Justine Galler meldde dinsdag de prijzen met 10 procent te verhogen. ‘Op langere termijn gaan we naar schaarste en nog hogere prijzen’, zei Justine Galler in de krant Het Laatste Nieuws.
Topman Patrick de Maeseneire van Barry-Callebaut voorziet stijgingen van 12 à 15 procent deze maand. Zomaar de productie van cacaobonen verhogen gaat niet in een handomdraai, waarschuwt hij. ‘Meer aanplanten en cacao van goede kwaliteit oogsten duurt vijf à zeven jaar.’
 

Reageer op dit artikel