nieuws

Meel- en bloemspecialisten over nieuwe oogst

Nieuws

De nieuwe tarweoogst is grotendeels binnen. De totale opbrengst in Europa is fors hoger dan vorig jaar, maar hoe staat het met de kwaliteit van de nieuwe oogst? Meel- en bloemspecialisten Ranks Meel, Krijger Molenaars, Meneba en Koopmans Meel laten hun licht schijnen over de tarwe van 2008.

Meel- en bloemspecialisten over nieuwe oogst

De nieuwe tarweoogst is grotendeels binnen. De totale opbrengst in Europa is fors hoger dan vorig jaar, maar hoe staat het met de kwaliteit van de nieuwe oogst? Meel- en bloemspecialisten Ranks Meel, Krijger Molenaars, Meneba en Koopmans Meel laten hun licht schijnen over de tarwe van 2008.

Gerard Verkerke van Meneba:

‘Er ontstaat minder suikervorming’

‘De hoeveelheden tarwe zijn beduidend hoger dan vorig jaar. Wat betreft de kwaliteit zie je dat alle eiwitten lager zijn. De valgetallen echter zijn hoger, in alle regio’s is dat zo. Dat betekent dat er minder suikervorming ontstaat. Met melangeren moeten we daarom ietwat schuiven om de kwaliteit te leveren die gewenst is. De wateropname is vergelijkbaar met de tarwe van vorig jaar. Dat geldt ook voor de structuur. Het verschil tussen de oogstovergang dit jaar is dan ook minder groot dan in 2007.’
‘Bij het kneden zien we wel dat de deegontwikkeling iets sneller gaat. Hoewel het iets sneller gaat adviseren we de bakkers om dezelfde kneedtijd aan te houden. Daarnaast is de versoepeling goed, evenals de aroma. Voor banket geldt hetzelfde verhaal. De degen voor korst zijn iets soepeler. De bakaard voor biscuit is iets royaler. De bindeigenschappen zijn identiek.’

Bauke Wierda en Han van der Hoek van Koopmans Meel:

‘Tarwe iets beter dan vorig jaar’

‘De oogst is groot gepaard met lage eiwitten. De oogsten uit Frankrijk en Duitsland zitten in de silo’s. De tarwe uit Engeland en Denemarken moet nog binnenkomen. Het is voor ons dus zoeken naar de juiste tarwe.’ Over de kwaliteit zegt collega Han van der Hoek: ‘Het beeld is nog niet compleet, maar de tarwe die wij momenteel verwerken is vergelijkbaar of zelfs iets beter dan vorig jaar. We noteren een iets hoger valgetal in vergelijking met de oogst van 2007 en een iets lager eiwitgehalte. Dat is niet erg, omdat vorig jaar het eiwitgehalte wel heel hoog was. We kunnen zeggen dat de waarden terug zijn naar normaal. De kwaliteit is goed. Qua bakeigenschappen zie ik weinig verschil ten opzichte van de vorige oogst. Ik verwacht dan ook een gemakkelijke oogstovergang.’

Henk Krijger van Krijger Molenaars:

‘De prijzen zullen lager uitvallen’

‘De nieuwe tarweoogst is voor een groot deel binnen. We hebben proefgebakken met de eerste lichtingen uit Duitsland, Frankrijk en Nederland en de kwaliteit is niet slecht. Het eiwitgehalte is iets lager, maar de kwaliteit is echter iets hoger dan vorig jaar. Daarbij moet ik wel opmerken dat er een grote diversiteit is aan kwaliteit, oorzaak is het natte weer. Dat is ook de reden dat het prijsverschil wat groter is tussen goede tarwe en minder goede tarwe. Over de bakaard en het volume kan ik nog weinig zeggen, omdat we partijen tarwe hebben gehad die zowel lang moesten kneden als kort. Maar het eiwitgehalte is goed. Wat betreft de kneedtijd zijn er geen grote veranderingen ten opzichte van vorig jaar, ook niet qua vochtopname. De prijzen zullen wel lager uitvallen dan vorig jaar, omdat de tarweopbrengst hoger is. De prijs voor een ton tarwe is zo’n € 40 á € 50 lager. De prijzen voor broodtarwe schommelen tussen de € 190 en € 250 per ton.’

Ranks Meel

‘Kortere kneedtijd verse tarwe’

Ranks Meel laat weten na het bestuderen van de tarweoogst tot nu toe dat de wateropname en deegkarakter van de tarwe vooralsnog vergelijkbaar lijken met die van de vorige oogst. Bij de deegverwerking is nagenoeg geen aanpassing nodig. Wel moet mogelijk rekening gehouden worden met een kortere kneedtijd van de ‘verse’, net geoogste tarwe.
‘Er wordt een goed ontwikkeld deeg verkregen dat zich soepel laat verwerken. Bakaard, volume, structuur, malsheid en korsteigenschappen van het brood zijn vergelijkbaar met het vorige oogstjaar.’ Ranks Meel verwacht dat eind september, begin oktober, na een geleidelijke overgang van circa zes weken, 100 procent nieuwe oogst verwerkt zal worden.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels