nieuws

606 bakkers actief tijdens Het Nationaal Schoolontbijt

Nieuws

Meer scholen, meer bakkerijen en meer kinderen die een uitgebreider ontbijt voorgeschoteld krijgen. Dat zijn vooraf aan Het Nationaal Schoolontbijt 2008 de positieve feiten op een rij. De opbrengst gaat dit jaar naar het goede doel stichting Nationale Sportweek.

606 bakkers actief tijdens Het Nationaal Schoolontbijt

Meer scholen, meer bakkerijen en meer kinderen die een uitgebreider ontbijt voorgeschoteld krijgen. Dat zijn vooraf aan Het Nationaal Schoolontbijt 2008 de positieve feiten op een rij. De opbrengst gaat dit jaar naar het goede doel stichting Nationale Sportweek.

Wat goed is verander je niet. Dat moet de gedachte zijn geweest van de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt 2008. Het thema is: samen ontbijten = de beste start. De opzet van het evenement is in vergelijking met vorig jaar intact gelaten. Net als in 2007 heeft de organisatie gekozen voor drie persmomenten met als doel zoveel mogelijk aandacht te genereren voor het initiatief, het belang van een goed ontbijt waar brood een essentieel onderdeel van is. Ook genoeg bewegen is een belangrijke boodschap die de organisatie wil meegeven aan de basisschoolleerlingen. Reden om de aftrap ook dit jaar weer een sportief karakter mee te geven. Renee Boogerd, hoofd Voorlichtingsbureau Brood, organisator van het evenement: ‘De officiële opening is op maandag 27 oktober op de ijsbaan in Utrecht, ook wel bekend als de Vechtsebanen. Net als in 2007 opent Sven Kramer, schaatskampioen en ambassadeur van de bakkerijbranche de week vol activiteiten. Langs de half overdekte schaatsbaan worden ontbijttafels geplaatst waar hij samen met ruim honderd basisschoolkinderen uit Utrecht en genodigden zal ontbijten en schaatsen.’ Het tweede mediamoment is op woensdag 29 oktober. In Den Haag vindt dan het Binnenhof-ontbijt plaats. Hiervoor worden diverse politieke kopstukken uitgenodigd. Namen die aanwezig zijn, zijn nog niet bekend.
De afsluiting vindt plaats op vrijdag 31 oktober met een chequeoverhandiging aan het goede doel. De plaats en locatie is bij het ter perse gaan van deze Bakkerswereld nog niet bekend. Van ieder ontbijtje dat wordt uitgeserveerd, gaat een kwartje naar het goede doel. Dit jaar is dat de Nationale Sportweek. Deze stichting biedt leerlingen van basisscholen de kans om via landelijke en locale activiteiten gratis kennis te laten maken met sport.

Opbrengst
Het getal op de cheque zal geen kleintje zijn. Ieder jaar wint het evenement namelijk aan populariteit onder bakkers en scholen en daarmee ook het aantal ontbijtjes dat wordt uitgedeeld. Deden de vorige editie 450.000 kinderen mee aan het ontbijtspektakel, dit jaar zijn dat er 500.000, verdeeld over 2200 scholen. Dat is een stijging van 10 procent. Om al deze kinderen van ontbijt te kunnen voorzien, was ook een toename van het aantal bakkers nodig. En die is er. Dit jaar doen honderd bakkers meer mee in vergelijking met vorig jaar. ‘Deze groei is afkomstig uit het ambacht’, stelt Boogerd. In totaal doen 606 bakkers uit het ambacht en industrie mee aan het ontbijtfestijn. Van de 2200 scholen wordt 66 procent door bakkerijen in het mkb beleverd en 34 procent door de industriële bakkerijen.
 
Nieuw ontbijt
De grootste vernieuwing zit in het ontbijt zelf. Voor het eerst maakt fruit deel uit van het ochtendmaal. Naast appels krijgen de kinderen tomaat voorgeschoteld. ‘Het ontbijt is hierdoor nog evenwichtiger dan vorig jaar’, aldus Boogerd. Naast appels en tomaten bestaat het ontbijt uit: halvarine, zuiveldrank, eieren, smeerkaas, fruitstroop, hagelslag en vers brood.
De ontbijtpakketten worden vanaf week 41 uitgeleverd aan de bakkerijen. Naast genieten van een ontbijt, krijgen de kinderen tekst en uitleg over het belang van goed ontbijten naar aanleiding van speciaal ontworpen lesmateriaal. 86 procent van de scholen heeft het lesmateriaal besteld.

 

Reageer op dit artikel