nieuws

NMa gaat prijs van brood onderzoeken

Nieuws

DEN HAAG – De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) gaat een onderzoek instellen naar de prijs van brood. Reden is de sterk gestegen prijzen het afgelopen jaar.

NMa gaat prijs van brood onderzoeken

DEN HAAG – De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) gaat een onderzoek instellen naar de prijs van brood. Reden is de sterk gestegen prijzen het afgelopen jaar.

Met het aangekondigde onderzoek lijkt de Nma gehoor te geven aan de oproep van Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (landbouw). Die gaf vorige  week aan dat de prijs van brood in Europa naar beneden zou kunnen, omdat de graanprijs is gedaald. Ook riep ze nationale toezichthouders, zoals de NMa, op indien nodig in te grijpen.

Toeval
Een woordvoerster van de NMa ontkent in BNDeStem dat het aangekondigde onderzoek een gevolg is van de uitlatingen van de eurocommissaris. ‘Eind 2007 hebben we onze agenda met speerpunten al vastgesteld en food en agri is zo’n speerpunt.’ De NMa verwacht in het eerste kwartaal van 2009 de uitkomst van het onderzoek te kunnen presenteren.

NBOV
Rin van der Molen, voorzitter NBOV: ‘Ik nodig de Nma van harte uit. De prijsverhoging die het afgelopen jaar is doorgevoerd is verklaarbaar ook gezien de 3,5 loonkosten stijging en transportkosten. Ik zie niet in dat de bakker op de hoek een prijsafspraak heeft met andere bakkers in het land. Bovendien bepaalt een bakker zijn eigen prijs na het berekenen van de kostprijs en die is voor iedere bakker anders. De prijs voor brood in Nederland verschilt ook.’  Albert Schipper, voorzitter van de NVB was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:
NBOV: Oproep verlaging broodprijs onterecht
Eurocommissaris: brood moet goedkoper

 

Reageer op dit artikel