nieuws

Nederlands brood in Peking enthousiast ontvangen

Nieuws

De Olympische Spelen in Peking worden volgende week gesloten. Daarmee komt ook een einde aan het avontuur van de Pekingbakkers. Maar hoe is het de bakkers tot nu toe vergaan en hoe is het initiatief ontvangen door de sporters en supporters?

Nederlands brood in Peking enthousiast ontvangen

De Olympische Spelen in Peking worden volgende week gesloten. Daarmee komt ook een einde aan het avontuur van de Pekingbakkers. Maar hoe is het de bakkers tot nu toe vergaan en hoe is het initiatief ontvangen door de sporters en supporters?

‘Het gaat goed. Het is heel warm en we moesten hier en daar improviseren, maar we hebben een knap stukje brood en banket gemaakt met z’n allen’, zegt chef de mission Hans Som. ‘De jongens helpen elkaar uitstekend en de consumenten hebben alleen maar lovende woorden. Prima dus daar doen we het voor.’
Het promoten van de bakkerijbranche. Dat was vooraf als belangrijkste doel gesteld door de leden van Team Holland Bakery dat in Peking Hollands brood bakt voor sporters en supporters. Vooraf had de organisatie al niet te klagen over media-aandacht. Naast vele regionale media, haakten ook de landelijke media massaal in op het initiatief. En het optimisme is onveranderd gebleven. Niet alleen de media bericht vaak en positief (onder andere de Telegraaf, een reportage van Een Vandaag en regionale zenders) ook de supporters zijn enthousiast; zelfs nog voordat de bakkerij officieel was geopend.
Renee Boogerd vanuit Peking: ‘De bakkerij is keurig opgebouwd en de sfeer is fantastisch. Vandaag (woensdag 6 augustus) hebben we proefgebakken en de eerste broodjes werden met gejuich ontvangen door de crew van het Holland Heineken House.’
De officiële opening werd een dag later verricht door de Nederlandse ambassadeur in China, hij nam het eerste brood in ontvangst. Charlene de Carvalho-Heineken, de hoogste baas van Heineken kwam langs om een brood te kopen en ook Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF was aanwezig. Positief dus, maar in de bakkerij is soms improvisatievermogen gevraagd. Naast problemen met de stroomvoorziening hadden de bakkers de eerste week te kampen met verkeerde waterdruk. De grondstoffen druppelen langzaam binnen waardoor de bakkers op zoek moeten naar alternatieven. Marco Lenes: ‘Het kleinbroodpoeder komt mondjesmaat binnen, maar met hulp van de Nederlandse bakker in Peking Henny Fakkel lossen we dit goed op.’

Bakkers
De kleine tegenslagen hebben geen invloed op het enthousiasme.  Niet alleen de supporters zijn positief ook de bakkers zelf genieten volop. Nico Bloem: ‘Twee dingen blijven hier stijgen: het kwik en ons enthousiasme.’ Barry Dunselman: ‘Vandaag (9 augustus) hadden we koninklijk bezoek van prinses Maxima. Zij kwam ons begroeten en maakte complimenten over ons uithoudingsvermogen en het heerlijke brood en gebak dat ze geproefd had. Dit is natuurlijk helemaal geweldig en we krijgen er allemaal vleugels van.’ Ook Jan Peter Balkenende heeft de bakkerij bezocht. Andere BN’ers zijn onder andere: Jan Smit, Jack van Gelder, Edwin Evers. ‘Na zes dagen voelt het Holland Heineken House als een echt huis, waar we ons thuis voelen. Na wat technische storingen loopt alles gesmeerd en kunnen we nog meer genieten’, laat Vincent Nollen weten.
Bas van Esch: ‘Het is anders werken dan in het Groningse Zevenhuizen. Één ding is hetzelfde: de kick die je krijgt van mensen die genieten van wat we maken.’ 
 

Reageer op dit artikel