nieuws

NBOV: Oproep verlaging broodprijs onterecht

Nieuws

HILVERSUM – ‘De broodprijs wordt maar voor een deel door de prijs van graan bepaald’, aldus NBOV-voorzitter Rin van der Molen vanochtend in het Radio 1 Journaal. Hij zei dit als reactie op een maandag 22 september verschenen bericht waarin Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) aangaf dat de prijs van brood naar beneden zou kunnen omdat de graanprijs is gedaald.

NBOV: Oproep verlaging broodprijs onterecht

HILVERSUM – ‘De broodprijs wordt maar voor een deel door de prijs van graan bepaald’, aldus NBOV-voorzitter Rin van der Molen vanochtend in het Radio 1 Journaal. Hij zei dit als reactie op een maandag 22 september verschenen bericht waarin Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) aangaf dat de prijs van brood naar beneden zou kunnen omdat de graanprijs is gedaald.

Fischer Boel roept nationale toezichthouders, zoals de NMa, op indien nodig in te grijpen. In een interview in het Radio 1 Journaal heeft de NBOV direct op dit bericht gereageerd.  ‘De broodprijs wordt maar voor een deel door de prijs van graan bepaald’, aldus Van der Molen. ‘Dit jaar is er sprake van ruimere oogsten, waardoor de graanprijs zakt. Je zou daardoor kunnen stellen dat de prijs van brood hierdoor minder hard stijgt, dan hij anders zou doen.  Maar de prijs van brood wordt ook bepaald door andere belangrijke kostenposten, zoals lonen – die dit jaar met 3,5 % zijn gestegen – en energiekosten. Er is in de ambachtelijk sector geen sprake van prijsafspraken. Elke ambachtelijke bakker bepaalt in zijn eigen bedrijf op basis van zijn eigen kostencalculatie de prijs van brood. Mocht de NMa hieraan twijfelen, dan nodig ik ze van harte uit hierover met ons te praten.’ 

Voorzitter Albert Schipper van de NVB, die in dezelfde uitzending aan het woord kwam, voegde hieraan toe dat ook de gestegen prijs van verpakkingen en transport mede bepalend is voor de broodprijs. Op de vraag of de bakker ze ‘bruin bakt’, antwoordde Rin van de Molen dat de ambachtelijke bakkers dat inderdaad doen, maar dan wel met het mooiste en lekkerste brood dat er te krijgen is.

Zie ook: Eurocommissaris : brood moet goedkoper

 

 

Reageer op dit artikel