nieuws

Eurocommissaris : brood moet goedkoper

Nieuws

ANNECY – Brood moet goedkoper, nu de graanprijs sterk is gedaald. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat zondag gezegd. Het brood werd rond februari snel duurder, toen de graanprijs piekte op historische hoogte.

Eurocommissaris : brood moet goedkoper

ANNECY – Brood moet goedkoper, nu de graanprijs sterk is gedaald. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat zondag gezegd. Het brood werd rond februari snel duurder, toen de graanprijs piekte op historische hoogte.

‘Brood werd toen snel duurder. Nu zakt de prijs van graan, maar die van brood nog steeds niet’, zei de EU-commissaris, die de nationale toezichthouders zoals de NMa oproept zo nodig in te grijpen. Ze had eerder al haar verbazing uitgesproken dat brood zo duur was geworden. Graan vormt namelijk hooguit 10 procent van de kosten van een brood. Minister Gerda Verburg (Landbouw) zei in een reactie het prima te vinden als de NMa naar de broodprijs kijkt. Maar ze hecht vooral belang aan een reële prijs voor de boeren. Verburg meent dat boeren en tuinders daarom ‘eens goed moeten nadenken over hun afzetmethoden, zoals coöperaties.’

De Deense EU-commissaris Fischer Boel meent dat de graanprijs vooral piekte door speculatie. ‘Ik bestrijd dat de teelt voor biobrandstoffen de oorzaak is. We telen nu meer bio-ethanol en de prijs zakt’, zei Fischer Boel. Om speculatie tegen te gaan, had de Franse minister van Landbouw Michel Barnier eerder gepleit voor Europese buffervoorraden van graan en andere landbouwproducten. EU-commissaris Fischer Boel en minister Verburg wezen dat zondag direct van de hand. Verburg stelt dat het geen zin heeft om nieuwe voorraden op te bouwen. Ze kiest voor marktwerking. Commissaris Fischer Boel verwacht enorme moeilijkheden, als politici denken het beter te weten dan boeren en handelaren.

De commissaris overweegt zelfs binnenkort weer importheffingen op graan in te voeren. Als de prijs zakt tot onder de circa 180, euro komt ze in actie. De graanprijs moet daarvoor in sommige gebieden nog iets verder zakken. ‘We volgen de prijs nauwlettend’, zei ze bij aanvang van informeel EU-beraad van ministers van Landbouw in de Franse stad Annecy. Het beraad gaat vooral over het Europees landbouwbeleid na 2013. De commissaris stelt ministers van landbouw daarbij de vraag of de directe inkomenssteun moet worden afgebouwd. De boeren krijgen sinds enkele jaren een vaste inkomen in plaats van productiesubsidie.

De EU-commissaris meent dat de laatste anderhalf jaar heeft getoond dat Europa een sterke landbouw nodig heeft. Tijdens de zogeheten voedselcrisis werden allerlei producten plots fors duurder en schaarser. De voorraad graan was in decennia niet zo laag.

 

Reageer op dit artikel