nieuws

Weblog Marc Oonk: genieten van de beste Peking Eend

Nieuws

Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld. In deel 7, het laatste, vertelt hij over zijn laatste – vrije – dagen in Peking. Hij beklimt de Chinese muur, ziet de Nederlandse hockeydames in actie en geniet van de beste Peking Eend in de stad. Uiteindelijk belandt hij – moe – weer thuis in zijn eigen bed.

Weblog Marc Oonk: genieten van de beste Peking Eend

Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld.  In deel 7, het laatste, vertelt hij over zijn laatste – vrije – dagen in Peking. Hij beklimt de Chinese muur, ziet de Nederlandse hockeydames in actie en geniet van de beste Peking Eend in de stad. Uiteindelijk belandt hij – moe -weer thuis in zijn eigen bed.

Deel 7
De laatste ervaringen in Beijing.

De collega’s die mij en mijn bakcollega’s komen vervangen zijn gearriveerd. Ik heb afgelopen dinsdag heerlijk  met Robert van Beckhoven, mijn vervanger, gewerkt. We hebben heel mooie en lekkere producten gemaakt. Het is toch geweldig om met twee banketbakkers samen te werken en iets moois te maken.

Marc Oonk en Robert van Beckhoven samen aan het werk in Peking

Woensdag hebben we de Chinese muur beklommen. Wat een ervaring. 1000 Treden omhoog en dan over die geweldige muur lopen. Het is niet te geloven hoe de Chinezen dit voor elkaar hebben gekregen 600 jaar voor Christus. De muur is daar neergezet ter bescherming van het land.
Na deze geweldige ervaring hebben we heerlijk gegeten in het beste Peking Eend restaurant van China, wat een ervaring als je ziet hoe zo’n eend wordt bereid bij je aan tafel.

Woensdagavond naar de hockeywedstrijd van de dames geweest: Nederland tegen Argentinië. Geweldige belevenis, de dames waren erg goed en hebben verdiend gewonnen.
Donderdag hebben we twee excursies gedaan naar de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede.
Wat groots en mooi onderhouden, ze staan ook op de lijst van Unesco als bijzondere bezienswaardigheid. Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik dit allemaal heb mogen meemaken.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van de laatste ploeg en we hebben ze nog veel succes gewenst met de laatste dagen in het Holland Heineken House.
Op het vliegveld aan gekomen, stonden alle familieleden met spandoeken en vlaggen om ons te onthalen, ik voelde mij net een bekende Nederlander.
Thuis gekomen ben ik heerlijk naar bed gegaan om bij te tanken van dit bijzondere avontuur!

Met de vriendelijke groeten vanuit het mooie Glanerbrug,

Marc Oonk


Deel 6
Radio 538 en de ambassade

Maandag 18 augustus 2008
De dag dat de aflossing komt van het nu draaiende Holland Bakery Team. Ik verheug me erg op de komst van de jongens. Graag wil ik mijn ervaringen delen met deze geweldige collega’s en ik hoop dat ze het net zo mooi hebben als wij.

Maandag een heerlijk dessert gemaakt van Chinese thee, opgemaakt in een glas en afgewerkt met chocoladedecor. Ook al het chocoladewerk maken we hier zelf en dat bij een temperatuur van 40 graden. Als de koks de chocolade ophalen is het rennen naar de bakkerij anders smelt het.
Verder heb ik een overheerlijke Cointreaumousse gemaakt, afgewerkt met sinaasappelschijfjes, hierna afgegeleerd en gesneden in een rechthoek. Dit afgewerkt met een heerlijke lichte vanillesaus. Als je iedereen ziet smullen, dan weet je waarvoor je het doet.

Vandaag nog iets leuks meegemaakt ben. Edwin Evers van Radio 538 had me uitgenodigd om ons fantastiche vak te promoten, heerlijk toch om dit te mogen doen.

Marc Oonk in de studio van Radio 538 in Peking

Als je ziet hoeveel complimenten wij krijgen dan kunnen we ontzettend trots zijn om bakker/banketbakker te zijn. Ik ga nu sluiten; het is al laat. Eerst gaan we even eten en dan naar de huldigingen.

De groeten uit het land der onbegrensde mogelijkheden, Marc Oonk.
 


Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld. In deel 5 vertelt hij over zijn Chinese vriendin Kelly, Chinese medicijnen, honkbalwedstrijd en de honderden desserttaartjes.

Deel 5
Chinese medicijnen tegen een verkoudheid

Hierbij weer een stukje over mijn belevenissen in het verre Oosten.
Ik werk hier erg prettig samen met mijn Chinese vriendin Kelly. Ik weet niet hoe ik haar naam in het Chinees moet schrijven. Kelly is mijn steun en toeverlaat. Het communiceren gaat in het gebrekkig Engels en gebarentaal.
Kelly studeert medicijnen volgens de oude chinese wijsheden, erg spannend.
Gisteren nodigde ze mij uit om bij haar thuis te komen eten, dit beschouw ik als een grote eer, maar helaas heb ik geen tijd, anders had ik het absoluut gedaan. Ik zou graag die cultuur en gastvrijheid willen meemaken.
Vandaag voelde ik mij niet lekker, erg verkouden en een zere keel. Dit kan ook niet anders van airco, in vriezer en dan in de hitte. Van Kelly kreeg ik een medicijn volgens de oude geneeskunde ( ik ben benieuwd of het werkt).

Marc Oonk met Chinese vriendin Kelly

Ik ben vandaag verantwoordelijk voor 900 mini-desserts, 150 grand desserttaarten en voor 500 man personeel een heerlijk toetje. Dit loopt met de dag op nu ook de sporters en familie komen.

Verder ben ik naar een honkbalwedstrijd geweest met 8 man allemaal in het oranje gestoken. Geweldig om mee te maken. Die Chinezen doen er werkelijk alles aan om de spelen tot een succes te maken. Geweldig gewoon. En dan de stad Peking, wat een gebouwen, mooi verlicht en strak in het gelid.
Wat een metropool! Perfectie ten top en alles in het teken van de spelen.

Vandaag, zaterdag 16 augustus, naar de Nederlandse ambassade geweest.
Uiteraard heb ik een heerlijke Hollandse appeltaart meegenomen, mooi opgemaakt.
Wel apart hoor een stukje Nederland in het Verre Oosten. Wij werden zeer gastvrij ontvangen en hebben heerlijk geluncht. Wat een ervaring en eer om dit te mogen meemaken.

Vandaag geen medaille uitreiking, dus geen feest! Kan ik op tijd naar bed gaan. Morgen moeten we weer vroeg aan de bak en tot laat door. Maar wel mooie producten maken en uiteraard genieten van alle aandacht.

Vanuit het Verre Oosten de groeten.
Marc Oonk


Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld. In deel 4 vertelt hij over de drukte, het naderende bezoek aan de ambassade, zijn bakervaringen, de comkplimenten en het genieten.

Deel 4
Druk maar vooral genieten

Het weer is voor de Olympische Spelen  erg gunstig. Het is vergeleken met een week geleden niet erg warm, want normaal is het hier 35 graden vertelde gisteren Henny Fakkel bakker in  Beijing.
Zondag begint het erg warm te worden hebben ze voorspelt, dus ik wacht maar af.

Gisteren was er geen tijd om echt iets anders te doen, het wordt steeds drukker in Holland Heineken House.
Er is veel en mooi brood gemaakt. We krijgen veel complimenten en dat doet natuurlijk erg goed.
Vanmiddag zag ik een chinees met 7 boterhammen voor zichzelf, dat is natuurlijk uniek en zegt wat over ons brood, aangezien de chinees geen brood kent en alleen maar warm eet. Dat is dus echt genieten.

Ik heb vandaag een heerlijke amandel bavaroise gemaakt met een hazelnoot mouse. Ongeveer 1200 stuks en voor 500 man personeel een aardbeien bavavoise. Het ging er prima in, iedereen genoot.

Morgen gaan we op bezoek bij de Ambassade. Het is een hele ervaring. Het land en de mensen. Dit is echt once in a lifetime en ik mag erbij zijn.
Uiteraard tref ik ook erg veel bekende nederlanders en uiteraard op de foto met Erica Terpstra  voorzitter van het NOC-NSF.

Dit is het weer voor vandaag, groetjes Marc Oonk


Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld. In deel 3 vertelt hij over zijn bakervaringen zoals het maken van fruitdesserts zonder vers fruit… Hij moet bakken met de producten die hij heeft. Als je 100 liter slagroom besteld, mag je blij zijn dat je er 20 krijgt! Improviseren dus.

Deel 3:
Fruitdesserts zonder vers fruit…

Goedendag collega’s,

Vandaag is het woensdag 13 augustus, 32 graden en het wordt weer warmer. Het zou geweldig zijn als er een regenbui zou komen net als algelopen maandag. Dit maakt het werken een stuk aangenamer. Genoeg over het weer… vandaag heerlijk gebakken! Overheerlijke desserts, chocolade amaretto met Chinese tiramisu en een bolletje kaneel bavaroise. Zelfs mijn chinese hulpjes bleven smullen.

Morgen proberen we ons dessert te richten op fruit. Het enige probleem is dat we hier geen vers fruit kunnen krijgen. Het is echt koken out of de box. Elke dag is het een verrassing wat er geleverd wordt. Het kan zijn dat je 100 liter slagroom besteld en maar 20 krijgt. En dan moet je ook nog blij zijn. Toch heeft het wel iets om hier in China te mogen bakken. Heerlijk! Ik voel me een bevoorrecht mens.
Ik denk dat ik de dag maar afsluit.

Groeten vanuit het land der onbegrenste mogelijkheden.

Marc Oonk
 


Marc Oonk houdt vanuit Peking een weblog bij voor Bakkerswereld. In deel 2 vertelt hij over zijn bakervaringen en een verkoelende regenbui. Ook maakt hij de huldiging mee van judoka Deborah Gravenstijn.

Deel 2:
Een verkoelende regenbui en een kort nachtje slapen

Hoi allemaal,

Maandagavond na het werk naar de grote zaal geweest van het Holland Heineken House. Wij hadden geluk Judoka Debora Gravenstijn werd gehuldigd (zilver) en het was één groot feest.
Om dit hier mee te maken is een voorrecht!

Laat op de avond ( eigenlijk te laat) gaan we terug naar het hotel.
Wij hadden pech, we stonden in de befaamde Beijingse regenbuien, in vijf minuten stond de hele straat vol en wij waren nat tot op het bot! Het voordeel hiervan is wel dat het vandaag een heerlijke koele en vooral heldere dag is. Zo heeft elk nadeel een voordeel… om maar met een bekende sportman te spreken.

Dinsdagochtend begonnen met het maken van de desserts. Wat is dat moeilijk als je niet de juiste gereedschappen en andere grondstoffen hebt. Elke keer moet je de werkwijze en het recept veranderen.

We hebben een heerlijke koffie bavaroise gemaakt en deze afgewerkt met chocolade.
Voor de koks heb ik wat decoratie gemaakt en een heerlijke caramel.
En ik mag de heerlijke appeltaarten vooral niet vergeten,  die komen nu net uit de oven.

Zo nu eerst even eten en vanavond wél op tijd naar bed.
Morgen gaan we er weer tegen aan!

Marc Oonk


Deel 1:
De slapeloze vlucht

Goedemorgen allemaal,

Ik ben net aangekomen in het hotel. Gisteren om 12 uur op de trein gestapt na afscheid te hebben genomen van het gezin. De reis hier naar toe, 10 uur vliegen, is goed verlopen. Alleen slapen in een vliegtuig valt niet mee.
De collega bakkers stonden allemaal op het vliegveld te wachten om gezamenlijk te vertrekken naar de metropool Beijing. Aangekomen in Beijing stonden ze ons al op te wachten en werd er direct bijgepraat over hoe het bakken gaat en of er al een beetje gefeest wordt in het h-h-house.
Het enthousiasme spatte eraf, de letterlijke woorden zijn: "Dit moet je meemaken dan krijg je het gevoel vanzelf en kun je pas echt omschrijven wat het met je doet".

Ik ben benieuwd.
We worden straks opgehaald om naar het h-h-house te gaan en een briefing van de chef de mission Hans Som te krijgen. Daarna eten en een rondleiding in het h-h-house. Ik sluit nu af en ga vanavond vroeg naar bed. Morgen vroeg begint het echte leven en gaan we bakken.
Tot morgen.

Met vriendelijke groet,
Marc Oonk

Naar het Peking dossier

 


 

Reageer op dit artikel