nieuws

‘Recessie gaat minstens twee jaar duren

Nieuws

DEN HAAG – Nederland moet zich voorbereiden op een recessie die minimaal twee jaar gaat duren. De economische groei zakt dit jaar nog richting het nulpunt.

‘Recessie gaat minstens twee jaar duren

DEN HAAG – Nederland moet zich voorbereiden op een recessie die minimaal twee jaar gaat duren. De economische groei zakt dit jaar nog richting het nulpunt.

Dat zegt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit van Amsterdam, meldt Elsevierretail.nl. Hij was voorheen jarenlang de hoogste ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. De snelle neergang van de economie zet nieuwe druk op de geplande verhoging van de btw. 
 
Ongelukkig moment
Volgens Van Wijnbergen is de planning op 1 januari 2009 wel heel erg ongelukkig. ‘Het is heel schadelijk om op zo’n moment belastingen te verhogen, dat kost uiteindelijk extra werkgelegenheid. De btw verhoog je als het goed gaat, nooit in een recessie. Minister Bos moet het dus twee jaar uitstellen’, zegt hij in De Gelderlander. De btw-verhoging zou ook extra druk zetten op de inflatie, die al te hoog is.
 
Wellink tegen btw-verhoging
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat het kabinet afziet van de voorgenomen btw-verhoging als de inflatie in het huidige tempo doorzet. Dat zei hij vrijdag in een interview met tv-zender RTLZ. Wellink zei dat de inflatie ‘dik door de 4 procent dreigt heen te schieten. De vakbonden zouden volgens Wellink moeten afzien van forse looneisen. Hij riep de overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden op om tafel te gaan zitten met als uitgangspunt: ‘Wij willen geen herhaling van 2001.’ In dat jaar kwam de inflatie uit op 4,5 procent.
 

Reageer op dit artikel