nieuws

Franchisers Bakker Bart klagen wéér

Nieuws

BEUNINGEN – Het conflict tussen Bakker Bart en de franchisers lijkt weer op te laaien. Een anonieme franchisenemer klaagt in dagblad de Telegraaf over beloofde compensatie die nog niet is uitgekeerd. Ook een proef met hogere kosten voor panden op duurdere winkellocaties is niet in goede aarde gevallen.

Franchisers Bakker Bart klagen wéér

BEUNINGEN– Het conflict tussen Bakker Bart en de franchisers lijkt weer op te laaien. Een anonieme franchisenemer klaagt in dagblad de Telegraaf over beloofde compensatie die nog niet is uitgekeerd. Ook een proef met hogere kosten voor panden op duurdere winkellocaties is niet in goede aarde  gevallen.

De onrust volgt op een turbulente periode enkele maanden terug waarin een groot aantal franchisenemers openlijk klaagden over het verdienmodel van de organisatie. Na maanden protest zegden ze het vertrouwen op in toenmalig directeur Rob Terstappen. Na bemiddeling door oud-Campina-directeur Joop Kalksma leek het conflict bijgelegd. De franchisers was toegezegd dat er een voorstel voor compensatie zou komen, onder meer voor de levering van producten die niet aan het juiste kwaliteitsniveau voldeden. Ook zou er een goed verdienmodel op worden gesteld. ‘Maar we horen nu plotseling dat er geen geld is’, zegt een anonieme, boze franchiser in dagblad De Telegraaf. 

Puur onzin
Paul Draver, voorzitter van Bart’s franchise bestuur bestempelt de uitlatingen van de anonieme franchisenemer als ‘puur onzin.’ Het gaat veel beter met de organisatie. Het herstelplan is intern in volle werking. We zitten nog in de testfase, maar de eerste cijfers zijn goed. Zowel de omzet als het klantenaantal is verbeterd. Dat is dus heel positief. Twee procent van de franchisenemers loopt te piepen, de rest is tevreden. Als bestuur hebben we dan ook alle vertrouwen in het management.’

Huurpanden
Een ander probleem waar directeur Robert van Ballegooien, opvolger van Rob Terstappen,  mee te maken heeft, volgens de Telegraaf, is dure winkellocaties. Bart’s Retail zou verlies lijden op dure winkelpanden. Franchisenemers betalen een vergoeding van 10 procent van hun omzet als huur. Sommige van deze bakkers draaien echter een te lage omzet, waardoor Bart’s Retail geld moet toeleggen op het pand. Dit zou een jaarlijks tekort van 1,5 miljoen euro opleveren.

Als oplossing wordt gekeken naar een proef met een nieuwe structuur voor panden op toplocaties. Hier zou dan mogelijk 14 procent van de omzet moeten worden afgedragen, met daarboven nog de gebruikelijke 8 procent afdracht voor winkelondersteuning en reclame. Volgens de franchisers wentelt Bart’s Retail daarmee zijn problemen af op de afnemers, in plaats van op investeerder Gilde, de eigenaar van Bakker Bart. Draver: ‘Die 14 procent regel is nog helemaal niet besproken, daar beginnen we morgen mee.’

Reactie Bakker Bart
Een woordvoerder van Bart’s Retail laat tegenover Bakkerswereld weten verrast te zijn door de kritiek van enkele franchisenemers. ‘Het is een verrasing voor ons, mede omdat de verstandshouding met de franchisebestuur goed is. Maar dat neemt niet weg dat we deze kritiek bagatelliseren. We gaan onderzoeken of het een incidentele klacht is of dat er meer aan de hand is.’ 

Zie ook:  

 

 

Reageer op dit artikel