nieuws

Broodbakken in Armenië: zo kan het ook

Nieuws

JEREVAN – Piet Sluimer bezocht onlangs het Oost Europese land Armenië. Dat de bakkers daar met een andere hygienestandaard van doen hebben en ook minder goed apparatuur, legde de broodtechnoloog tastbaar vast met zijn camera.

Broodbakken in Armenië: zo kan het ook
Een deegstukje wordt op een soort ovenwant geplaatst, achterin de bakkerij worden deegstukken opgebold.

JEREVAN –  – Piet Sluimer bezocht onlangs het Oost Europese land Armenië. Dat de bakkers daar met een andere hygienestandaard van doen hebben en ook minder goed apparatuur, legde de broodtechnoloog tastbaar vast met zijn camera.

Ik had er wel eens van gehoord: een traditionele methode van broodbakken waarbij de deegstukken tegen de verticale wand van een grote aardewerken pot worden geplakt, waarin een vuur brandt. Als ik me niet vergis ga die methode zelfs terug tot bijbelse tijden. Het is dan een prettige verrassing als je op reis in Armenië deze methode van bakken tegenkomt, niet als een toeristische trekpleister, maar gewoon als een methode om bezoekers van een visrestaurant, annex viskwekerij, brood bij de maaltijd te serveren.

Het is in de Armeense bakkerij niet de gewone gang van zaken: de meeste bakkerijen hebben nog draaihevelkneders, met voordegen, tamelijk vochtige degen waarvan de deegstukken met natte handen worden verwerkt en grote stenen ovens die met een grote gasbrander worden voorverwarmd. Hier een paar foto’s van die bijzondere manier van broodbakken.
 

 

 

Reageer op dit artikel