nieuws

Bakkers maken ruzie om skitaart

Nieuws

DOORN – Bakkerij Maison van Oort uit Doorn sommeert enkele collega’s via een advocaat te stoppen met de verkoop van ‘skitaart’.

Bakkers maken ruzie om skitaart

DOORN – Bakkerij Maison van Oort uit Doorn sommeert enkele collega’s via een advocaat te stoppen met de verkoop van ‘skitaart’.

Een van de bakkers die gesommeerd wordt te stoppen met de verkoop van skitaart is Pieter Ritmeester uit Scherpenzeel en Woudenberg. Hij reageert: ‘Om zoiets van een collega via een advocaat te horen vind ik teleurstellend. Erg kinderachtig. Er zijn heel veel collega’s in het land die een skitaart verkopen. Wij zouden dezelfde bodem gebruiken als Maison van Oort uit Doorn, maar dat is niet waar. Wij gebruiken een 20 centimeter bodem van Van de Leur en vullen hem zelf. De bodem van Maison van Oort is hoger en gevuld met kersen. De advocaat schrijft in de brief dat door onze handelwijze onder klanten verwarring is ontstaan en dat wij moeten opdraaien voor de door hun geleden schade.’ Ritmeester is inmiddels zelf met aan advocaat in gesprek. Hij is nog niet gestopt met de verkoop van ‘skitaart’.
Bij Ritmeester werkt een bakker die voorheen bij Maison van Oort heeft gewerkt.

Reactie advocaat
De eigenaren van bakkerij Maison van Oort, John en Petra Hartog, kunnen vanwege vakantie niet reageren op dit bericht. Hun advocaat Bauke Severs van KGP Advocaten uit Den Bosch bevestigt de claim maar wil er geen verdere uitspraken over doen. Wel zegt ze over de skitaart: ‘De naam skitaart heeft mijn cliënte in augustus 2000 als domeinnaam (skitaart.nl) en onlangs als woordmerk doen registreren. Dit unieke product inclusief naam wenst cliënte uitsluitend voor haar zelf te behouden.’

Ook Middelharnis moet stoppen
Een tweede bakker die een brief van het advocatenkantoor heeft gekregen is Banketbakkerij Van Helden uit het Zeeuwse Middelharnis. Ongeveer 130 kilometer van Doorn. Peter van Helden: ‘Wij maken de taart al twintig jaar. In overleg met Ruud van Oort, de voormalige eigenaar van Maison van Oort. Inmiddels is ons recept al meerdere malen aangepast. Wij gebruiken bijvoorbeeld een harde wenerbodem en draaien ons schuim zelf. Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden. Wij zijn er dan ook nog niet mee gestopt. Naast de skitaart verkopen we ook een skislof en een skivlaai. Straks mag ik niets meer maken.’ Volgens Van Helden is alles met voorbedachte rade gedaan. ‘De dag nadat de inspraakprocedure voor het woordmerk op ‘skitaart’ afliep, kregen we de brief van de advocaat. Dat kan geen toeval zijn. Ik was verbaasd over de brief; niet in de minste plaats omdat wij 130 kilometer van Doorn zitten. Concurrenten zijn we dus niet van elkaar.’

Ook Bakkerij Lakerveld uit Wijk bij Duurstede en Bakker Klaas Hartog uit Spakenburg hebben een brief van de advocaat gekregen waarin hen wordt verzocht te stoppen met de verkoop van ‘skitaart’. Zij waren echter niet bereikbaar voor commentaar.
 

Reageer op dit artikel