nieuws

Bakkerij zag omzet flink stijgen in 2007

Nieuws

MAARSSEN – 2007 was voor de ambachtelijke Nederlandse brood- en banketbedrijven een goed jaar. Gemiddeld zagen de gemengde bedrijven hun omzet stijgen met 8,8 procent ten opzichte van 2006. Banketbakkerijen noteerden een gemiddelde omzetstijging van 6,6 procent.

Bakkerij zag omzet flink stijgen in 2007

MAARSSEN – 2007 was voor de ambachtelijke Nederlandse brood- en banketbedrijven een goed jaar. Gemiddeld zagen de gemengde bedrijven hun omzet stijgen met 8,8 procent ten opzichte van 2006. Banketbakkerijen noteerden een gemiddelde omzetstijging van 6,6 procent.

Dat staat in Cijfers&Trends 2007, een uitgave van Beko Dienstverlening waarin Beko Advies en GIBO CAD Accountants en Adviseurs samenwerken. De goede omzetcijfers zijn mede te danken doordat de ondernemers de gestegen kostenstijgingen goed hebben opgevangen door prijsaanpassingen. In 2007 stegen de bloemprijs ruim dertig procent en producten als boter en slagroom ruim twintig procent. Ook de personeelskosten gingen omhoog, gevolgd door de prijs van energie. Een ander argument voor de goede omzetcijfers is schaalvergroting: in aantal winkels en/of in derde kanaal.  

Brutowinst
De gestegen grondstofkosten hebben voor het gemengd bedrijf wel geleid tot een daling van de brutowinst met 1 á 1,5 procent. De brutowinst daalde van 72,8 procent in 2006 naar 72,1 procent in 2007. De daling is (nog) niet zo sterk omdat de prijsverhogingen zich vooral in het tweede deel van het jaar voordeden. Bij banketbakkerijen steeg de brutowinst met 0,2 procent tot 69,2 procent. Een verklaring hiervoor is dat banketbakkerijen minder inkochten en meer zelf produceerden.

Netto resultaat
Het gemiddelde netto resultaat van het gemengd bedrijf steeg met ruim een half procent naar 11,1 procent. Deze stijging is vooral te danken aan de bedrijven met hogere omzetten in deze statistiek.
De banketbakkerij zag het netto resultaat toenemen met 1,5 procent tot 13,7 procent van de omzet. 

 
 
 

Reageer op dit artikel