nieuws

Zondagsopening België bedreigt door personeelsgebrek

Nieuws

BRUSSEL – De zondagsopening in België wordt bedreigd. Steeds minder bakkers openen hun deuren. De reden: personeelsgebrek.

Zondagsopening België bedreigt door personeelsgebrek

BRUSSEL – De zondagsopening in België wordt bedreigd. Steeds minder bakkers openen hun deuren. De reden: personeelsgebrek.

Daar zijn twee redenen voor: personeel vinden voor het bakkersvak is erg moeilijk en het bakkersleven heeft een slecht imago door het weekend- en nachtwerk. Wie nu voor het bakkersvak kiest gaat liever in een industriële bakkerij werken. Door het ploegensysteem is er een betere sociaal leven. België telt nog zo’n 3.200 ambachtelijke bakkers. Tien jaar geleden waren dat er nog 4.200. Sinds 2004 blijft het aantal vrij stabiel. Het aantal middenbedrijven neemt wel toe. Hoeveel bakkers er precies op zondag hun deur dicht houden, is niet bekend omdat er geen meldingsplicht van de sluitingsdagen meer geldt. Dat het er steeds meer zijn, weten ze bij Vebic, de Vlaamse beroepsvereniging voor brood- en banketbakkers, wel.

Jongeren
Directeur Bruno Kuylen zegt in de Belgische krant Het Nieuwsblad: ‘De bakkersstiel is een knelpuntberoep. Daarom doet de sector al enkele jaren extra inspanningen om jongeren warm te maken voor het beroep van bakker. Het is vooral het zondagswerk dat jongeren afschrikt. Door personeelstekort komen vooral de kleinere bakkers in de problemen. Grotere bakkerijen werken vaak met meer mensen en kunnen daardoor nu en dan eens iemand in het weekend vrij geven.’

Toekomst
Sommigen voorspellen dat de warme bakker op zondag binnen afzienbare tijd tot het verleden zal behoren. Bruno Kuylen is niet zo pessimistisch. ‘Als meer en meer artisanale bakkers op zondag dicht blijven, vrees ik voor de rendabiliteit van de sector. Grote industriële bakkerijen zullen die markt probleemloos overnemen. Maar ik denk echt niet dat het ooit zo ver komt. Vandaag heb je al kleine supermarkten die op zondag brood en banket verkopen. Een deel van de klanten zal daar zijn heil zoeken, maar het gros niet. Veel klanten verkiezen kwaliteit en het verschil tussen een product van de artisanale bakker en een uit de industrie proef je gewoon. Vlamingen zijn Bourgondiërs. Zij willen op zondag verse broodjes en vers banket. Ik kan me echt niet voorstellen dat we hier ooit massaal, zoals bijvoorbeeld in Nederland, in plastic verpakte broodjes zullen eten.’

Dicht blijven op zondag is een weloverwogen keuze, zegt bakker Johan Laseure in de krant. Hij kan geen personeel meer vinden die bij hem op zondag wil werken. ‘We hopen dat de mensen die brood willen, dat brood op zaterdag zullen kopen. Brood blijft langer vers, we hebben veel klanten die brood kopen voor een hele week en dat dan in de diepvriezer steken. Maar wie komt voor de koffiekoeken, zullen we kwijt zijn. Mijn boekhouder vind dat ik beter alles zou inkopen en gewoon afbakken, maar dat kan ik toch niet doen. Ik ben een artisanale warme bakker. Als ik andermans producten ga afwerken, zullen de mensen dat proeven. Bovendien heb ik toch nog een klein beetje beroepsfierheid.’  De sluitingsdagen van bakker Laseure waren dinsdag en woensdag. Dat wordt nu zondag en maandag.

 

Reageer op dit artikel