nieuws

Tweede Kamer wil sterkere positie kleine ondernemers

Nieuws

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA en VVD wil kleine ondernemers meer mogelijkheden geven om samen te werken, zodat ze sterker staan in onderhandelingen met grote bedrijven. Daartoe hebben de drie partijen 11 juli een initiatiefwet ingediend.

Tweede Kamer wil sterkere positie kleine ondernemers

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA en VVD wil kleine ondernemers meer mogelijkheden geven om samen te werken, zodat ze sterker staan in onderhandelingen met grote bedrijven. Daarvoor hebben de drie partijen een initiatiefwet ingediend.

Volgens CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen hebben kleine leveranciers nu vaak een zwakke onderhandelingspositie, omdat ze afhankelijk zijn van enkele grote klanten die de markt volledig bepalen. Om deze positie van kleine bedrijven te versterken, willen CDA, PvdA en VVD nu de zogeheten bagatel-regeling in het kartelverbod verruimen. zo meldt MKB Nederland. Volgens de mededingingsregels geldt het kartelverbod niet als de ondernemingen die onderling marktafspraken maken, maar een klein marktaandeel hebben en/of een kleine omzet draaien.

Op grond van mededingingsregels mogen bedrijven nu alleen samen optrekken als ze tezamen niet meer dan 5 procent van de markt in handen hebben. Dat willen de partijen verhogen naar maximaal 10 procent. Ook willen ze af van de voorwaarden over de maximale gezamenlijke omzet, omdat de overige ondernemingen in de resterende 90 procent marktaandeel voor voldoende concurrentie zouden zorgen.

 

Reageer op dit artikel