nieuws

Bakker Henny Fakkel pionier in Peking

Nieuws

PEKING – Henny Fakkel doopt een bitterbal in de mosterd. ‘Zo heb ik ze graag’, zegt hij na de eerste hap. ‘Hard van buiten en niet te stevig van binnen.’ De bakker en restauranthouder adviseert Team Holland Bakery voor en tijdens de Olympische Spelen.

Bakker Henny Fakkel pionier in Peking

PEKING – Henny Fakkel doopt een bitterbal in de mosterd. ‘Zo heb ik ze graag’, zegt hij na de eerste hap. ‘Hard van buiten en niet te stevig van binnen.’ De bakker en restauranthouder adviseert Team Holland Bakery voor en tijdens de Olympische Spelen.

Henny Fakkel zit op een comfortabele sofa in zijn restaurant New Veranda. Op de menukaart staan kipsaté, biefstuk en Wiener schnitzel. Niets doet vermoeden dat we ons bevinden in een buitenwijk van Peking. De spectaculair groeiende economie van China heeft inmiddels zo’n duizend Nederlanders naar Peking gelokt. Onder hen diplomaten en werknemers van multinationals, zoals overal ter wereld. Maar ook opvallend veel ondernemende pioniers, die met een eigen bedrijf hopen te profiteren van het economische wonder in China.

Bakkerij

Het avontuur van Henny Fakkel begon tijdens een etentje bij een Nederlandse kennis en diens Chinese echtgenote. Hij had zojuist zijn baan opgezegd. ‘Misschien open ik wel een bakkerij in China!’, grapte hij. Twee jaar later heeft hij bakkerij Euro Bakery, twee winkels en een restaurant in Peking. Hij runt het kleine imperium samen met zijn zakenpartner Grace Wang, bij wie aan tafel het idee ontstond. Ze verkopen voor Chinezen onbekende producten, zoals volkorenbrood, saucijzenbroodjes en kroketten, maar ook oude kaas. De klantenkring bestaat uit de talloze expats in Peking. De bakkerij is inmiddels vaste leverancier van de Nederlandse ambassade. En tijdens de Olympische Spelen staan ze Team Holland Bakery bij dat in het Holland Heineken House brood gaat bakken.

‘Natuurlijk gaat er wel eens wat mis’, zegt Fakkel. ‘Zaken doen met Chinezen of de Chinese overheid kan erg frustrerend zijn. Maar je kan hier wel razendsnel iets opzetten.’ Nederlanders in Peking treffen elkaar in de talloze barren en clubs in de stad, of natuurlijk op bijeenkomsten van de Nederlandse Vereniging. Na afloop van een filmavond op de ambassade begin juli borrelt een dertigtal landgenoten na met bier en bitterballen, die uiteraard uit de Euro Bakery van Fakkel komen.

Zie ook: Nederlandse Pekingbakker op SBS 6

Reageer op dit artikel