nieuws

Eindelijk eens een avond samen thuis

Nieuws

VAASSEN – In de 41 jaar dat ze getrouwd zijn waren ze, behalve tijdens zijn ziekte, nooit een avond samen thuis. Er moest gewerkt worden. Maar dat gaat veranderen, want Deeuwus en Bep Smit hebben hun bakkerij aan de Oude Apeldoornseweg in Vaassen verkocht.

Eindelijk eens een avond samen thuis

VAASSEN – In de 41 jaar dat ze getrouwd zijn waren ze, behalve tijdens zijn ziekte, nooit een avond samen thuis. Er moest gewerkt worden. Maar dat gaat veranderen, want Deeuwus en Bep Smit hebben hun bakkerij aan de Oude Apeldoornseweg in Vaassen verkocht.

Per 18 augustus wordt de zaak overgenomen door bakkersechtpaar Van der Kwast, dat ook het personeel overneemt. ‘Dat was een voorwaarde voor verkoop,’  zegt bakker Smit in De Stentor. Vanaf 1942 is bakkerij Smit gevestigd aan de Oude Apeldoornseweg. De vader van de huidige bakker, Deeuwus Smit senior, nam in de oorlog de zaak over van bakker Zwerus.

Familietraditie

Deeuwus Smit (64) groeide op in de bakkerij en nam deze als vanzelfsprekend van zijn vader over. In 1967 trouwde hij bakkersdochter Bep. Samen kregen ze twee dochters en een zoon, die, hoe kan het ook anders, ook weer Deeuwus werd genoemd. Deze zoon ging volgens familietraditie ook weer in het bakkersvak en werkt nu al jaren met zijn vader samen; zoon het brood, vader het banket.

Het bakkersleven is zwaar. Een normale werkdag begint rond twee uur ’s nachts. Het sjouwen met brood, deeg en zakken meel vergt veel van een lichaam. Toch denkt Deeuwus sr. niet dat de hartproblemen en de hersenbloeding die hem de afgelopen jaren troffen, specifiek met deze manier van leven te maken hebben. Hij relativeert: ‘Ach, iedereen wordt ouder en krijgt zijn gebreken. Het verschil is wel: als je eigen baas bent kun je er niet bij gaan zitten, je moet door.’

De gezondheidsproblemen waren wel aanleiding om uit te gaan zien naar een opvolger voor het bedrijf. Zoon Deeuwus houdt van het bakkersvak maar het ondernemerschap met alle bijkomende beslommeringen trekt hem niet.

Vakantie

Per 18 augustus is de overname een feit, op zaterdag 24 juli werkt het echtpaar Smit voor het laatst. Op de vraag wat het leukst was aan het bakkersleven antwoordt Bep spontaan: ‘Als ik vrij was. Daar genoot ik altijd extra van omdat we altijd aan het werk waren.’ Op vakantie naar Ommen en meer tijd met de kleinkinderen doorbrengen zijn vrijwel de enige concrete plannen die ze hebben voor de komende vrije tijd.

Gaan ze nog een afscheidsreceptie houden? Ze halen de schouders op. ‘Dat weten we nog niet hoor. Dat is voor mensen altijd maar een verplichting. De mensen die ons willen spreken weten ons wel te vinden, we wonen hiernaast.’

 

Reageer op dit artikel