nieuws

Befaamde koekwinkel 50 jaar op Deventer Brink

Nieuws

DEVENTER – Debby Verheijen (25) is een frisse verschijning in het Deventer koekwinkeltje, waar het interieur goeddeels afkomstig is van de in 1952 gesloten bakkerij op de kop van de Lange B., hoek Kleine Poot. ‘Oubollig? Wij noemen dat nostalgisch’, zegt ze als manager van de inmiddels vijftigjarige uitspanning, die dagelijks door hordes toeristen wordt bezocht.

Befaamde koekwinkel 50 jaar op Deventer Brink

DEVENTER – Debby Verheijen (25) is een frisse verschijning in het Deventer koekwinkeltje, waar het interieur goeddeels afkomstig is van de in 1952 gesloten bakkerij op de kop van de Lange B., hoek Kleine Poot. ‘Oubollig? Wij noemen dat nostalgisch’, zegt ze als manager van de inmiddels vijftigjarige uitspanning, die dagelijks door hordes toeristen wordt bezocht.

Veel had het niet gescheeld of het winkeltje op de markante Brinkhoek had allang niet meer bestaan. Bij de overname van Bussink door Continental Bakeries uit Dordrecht in 1975 werd eens kritisch naar de cijfers gekeken. De toenmalige omzet rechtvaardigde een concept-besluit om de stekker eruit te trekken. Er moest immers geld bij. Zo ver is het gelukkig nooit gekomen. De directeur zag het immense belang van dit stukje het culturele erfgoed in. ‘Het gaat nu heel goed’, weet Verheijen. ‘En dat proberen we uiteraard vol te houden. Onze klanten hebben nooit wat van de overname gemerkt.’ De naam Bussink bleef aan de Brink gehandhaafd. Op de bakkerij aan de Hanzeweg verscheen wel de naam Continental Bakeries.

Verheijen, als scholier begonnen als zaterdagkracht en afwashulp, runt de winkel met zes al even enthousiaste collega’s, allemaal vrouwen. Ze weet zelf ook wel dat de winkel geen moderne uitstraling heeft, maar dat hoeft ook niet. Dat aspect trekt juist klanten van heinde en ver. Maar ook Deventenaren zie je er veelvuldig komen. Voor lekkernijen, maar ook voor een kop koffie, thee of een glaasje fris. Tussen de samengestelde manden en blikken met Deventer koek.

Ingetogen

Van 23 tot en met 28 juni is het feest. Dan wordt met klantvriendelijke acties gevierd dat het Deventer koekwinkeltje vijftig jaar aan de Brink zit. ‘We hebben heel leuke aanbiedingen en we bakken Jacobjes, cupjes met Deventer-koekdeeg zelf af. Koffie-klanten kunnen een zakje mee naar huis krijgen.’ Geen groot feest, zoals vijftien jaar geleden bij het vierhonderdjarig bestaan van Bussink. Eerder ingetogen. ‘Eigenlijk zaten we hier in april al vijftig jaar, maar toen stond het pand in de steigers.’ De buitenzijde kreeg een fikse opknapbeurt. ‘We vieren dat we in een nieuwe jasje zitten. Schildersbedrijf Wolters heeft goed werk geleverd. We krijgen er veel complimenten over.’

De winkel deint mee op het nog steeds groeiende succes van Deventer als toeristische trekpleister. Veel stadswandeling beginnen bijvoorbeeld bij het winkeltje, of hebben de winkel in de route opgenomen. Maar het Deventer koekwinkeltje timmert zelf ook aan de weg. ‘We maken ook kerstpakketten’, geeft Verheijen als voorbeeld. Ook nostalgie bestaat niet langer zonder commercie.

 

Reageer op dit artikel