nieuws

Lochemse bakkers bieden elkaar de helpende hand

Nieuws

LOCHEM – Concurrentie? Laat ze niet lachen. Gebroederlijk zitten beide warme bakkers Gerrit Brummel en Dick ten Broeke aan de keukentafel aan de Poorters Janlaan in Lochem. Nog even en Ten Broeke staat te bakken in de bakkerij van Brummel.

Lochemse bakkers bieden elkaar de helpende hand

LOCHEM – Concurrentie? Laat ze niet lachen. Gebroederlijk zitten beide warme bakkers Gerrit Brummel en Dick ten Broeke aan de keukentafel aan de Poorters Janlaan in Lochem. Nog even en Ten Broeke staat te bakken in de bakkerij van Brummel.

Er is geen sprake van een fusie, een grootschaliger aanpak van het warme bakkerswezen in de stad. Ten Broeke schaft nieuwe ovens aan en die worden in de eerste week van juni geïnstalleerd. Op een elektrisch oventje na, voor het kleinere spul, is er geen gelegenheid meer tot bakken in de winkel aan de Zutphenseweg. Vandaar dat de broden van Ten Broeke een paar honderd meter verderop worden gebakken in die week.

Broodroof

Concurrentie is er in Lochem eigenlijk ook niet geweest, zo vertellen beiden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog had je in Lochem 26 bakkers, maar ook toen was er van ‘broodroof’ geen sprake. ‘Er waren ook geen supermarkten’, verklaart Ten Broeke tegenover De Stentor. Elke bakker had zijn eigen klantenkring en het was goed. Pas toen de gemakzucht het ging winnen van de kwaliteit, want zo kijken de bakkers er tegenaan, ontstond concurrentie, maar niet tussen bakkers.

Brummel zelf kiest op vakantie in het buitenland voor de kleine winkeltjes en laat de supermarkt links liggen. Kwaliteit, gezelligheid en natuurlijk ook een beetje principe liggen aan die keuze ten grondslag.  De klant maakt steeds meer een andere keus. Als beide partners werken is het erg verleidelijk om eens per week de boodschappenkar vol te gooien. Ze zijn niet allemaal zo. Ten Broeke krijgt ook klanten die eens per week de voor de vriezer inkopen komen doen. De klant is niet alleen gemakzuchtiger, maar ook sneller geworden. Ten Broeke: ‘Klanten bellen je gewoon om vijf voor negen op en willen dan om tien over negen iets komen ophalen.’

Brummel heeft van gemakzucht en tijdgebrek van de klanten geen last meer. Hij stopte zes jaar geleden met de winkel. Het plan was om in Hoenderloo te beginnen met een zaak waarin moeilijk opvoedbare jongeren konden werken.  Door organisatorische problemen ging het feest op het laatste moment niet meer door. Brummel was geestelijk al te ver verwijderd van zijn nering en besloot het hobbymatiger aan te gaan pakken.

Voor de voetbalvereniging bakt hij nog saucijzenbroodjes en op zaterdag wil hij nog weleens wat vloerbroden voor de kennissenkring in de oven gooien. Mocht een bakker in de moeilijkheden komen en het komt Brummel uit, dan wil hij ook nog wel bijspringen. Wat Ten Broeke betreft is het een ideale situatie. Hij hoeft niet eens zoveel spullen te verhuizen en kan de klanten nog gewoon in zijn eigen winkel bedienen terwijl de nieuwe ovens, twee in totaal, worden geïnstalleerd. Het grote voordeel is dat Ten Broeke minder handmatig hoeft te doen. Honderdveertig broden komen op een wagen te liggen, en die gaan in een paar seconden de oven in en uit. Dat scheelt niet alleen veel werk, ook energie. De oven hoeft minder lang open te staan tenslotte.

Ovens

Het was geen beslissing om zomaar even te nemen. De oude ovens moesten nodig worden gerepareerd, een investering van 25.000 euro. De garantie daarop zou vijf jaar zijn, en dat is nu net het moment dat Ten Broeke 55 jaar wordt. Opvolging of niet, een bakkerij achterlaten met een investering van enige tonnen is niet verstandig. Het bakkersvak is sterk veranderd, en de manier waarop voor opvolging wordt gezorgd ook. Er waren tijden dat de bakkerszoon automatisch bakker werd. Toen die traditie overboord ging moest je al heel bevlogen zijn om het vak in te stappen, of weinig slaap nodig hebben, zoals Brummel.

De bakker moest er immers om twee uur’s nachts uit om te gaan bakken en dat kan je je sociale leven kosten. Ook dat is veranderd. Ten Broeke heeft remrijskasten. Het rijsproces wordt sterk vertraagd zodat de bakker al eerder met de voorbereidingen aan de slag kan. Nu staat Ten Broeke ‘pas’ om zes uur in de bakkerij.  Los van die moderniteiten blijft het broodbakkersvak weerstand bieden aan de snelheid van het alledaagse leven. met grote stelligheid zegt Brummel: ‘Een lekker brood bakken kost nu eenmaal vier uur. Daar verander je niets aan.’

Reageer op dit artikel