nieuws

Productschap Akkerbouw breidt SpecsPlaza uit

Nieuws

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw heeft ingrediëntendatabank SpecsPlaza uitgebreid. Hierdoor kunnen leveranciers en afnemers in de bakkerijketen aanzienlijk meer productinformatie uitwisselen.

Productschap Akkerbouw breidt SpecsPlaza uit

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw heeft ingrediëntendatabank SpecsPlaza uitgebreid. Hierdoor kunnen leveranciers en afnemers in de bakkerijketen aanzienlijk meer productinformatie uitwisselen.

Zo kunnen zij beter inspelen op de informatiebehoefte van het levensmiddelenkanaal en van instellingen. De uitbreiding in SpecsPlaza betreft informatie die naast de warenwettelijk verplichte items kan worden uitgewisseld.

Met de uitbreiding van SpecsPlaza kan de bakkerijketen onderling sneller en efficiënter veel meer informatie gaan uitwisselen. De databank is uitgebreid met de volgende categorieën:
-algemene informatie over het product;
-voedingswaarde zoals energie (kilojoules);
-claims, bijvoorbeeld vezelrijk of vetarm;
-uitgebreide allergeneninformatie;
-kenmerken betreffende levensovertuiging, bijvoorbeeld halal of kosher;
-productkenmerken, zoals fysische, chemische, microbiologische of sensorische -eigenschappen;
-procesinformatie, wanneer een product bijvoorbeeld metaaldetectie heeft ondergaan of is gezeefd;
-houdbaarheid en bewaarcondities;
-uitgebreide verpakkingsinformatie;
-leveranciersinformatie;
-voedselveiligheidssystemen (certificaten);
-herkomst van ingrediënten, bijvoorbeeld uit welk land het ingrediënt afkomstig is.

Optioneel

De uitbreiding van SpecsPlaza is voor leveranciers voor een gedeelte optioneel. Het is nu aan de leveranciers en afnemers om het aanbod van en de vraag naar deze aanvullende gegevens via het uitgebreide SpecsPlaza op elkaar af te stemmen. Voor afnemers (bakkers) die SpecsPlaza met de gebruikelijke bakkerijsoftware benaderen, verandert er op dit moment niets. Bakkers die via de website productspecificaties printen, zullen zien dat de specificatie in een aantal gevallen meer gegevens bevat. De komende periode zal door leveranciers worden benut om hun specificaties aan te vullen tot uitgebreide productspecificaties. De maalindustrie en de bakkerijgrondstoffenindustrie verwachten hiervoor de periode tot 1 januari 2009 nodig te hebben.

SpecsPlaza is een onderdeel van BakkerijPlaza en een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen, de Nederlandse Vereniging van Meelfabrikanten, de Nederlandse Vereniging van Distributeurs in Bakkerijgrondstoffen, de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en het Productschap Akkerbouw. Ook het Nederlands Bakkerij Centrum is nauw betrokken bij de databank.

De uitbreiding van SpecsPlaza heeft geen gevolgen voor het abonnementstarief. Leveranciers betalen € 195,- per jaar als zij 75 of minder specificaties in SpecsPlaza aanhouden en € 395,- voor meer dan 75 specificaties. Ambachtelijke bakkers betalen € 95,- per jaar en industriële bakkers € 195,-.

 

Reageer op dit artikel