nieuws

Bakkerijmuseum in Medemblik opent ‘Verdwenen Bakkers

Nieuws

MEDEMBLIK – Vrijdag 11 april is in het Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’ in Medemblik de tentoonstelling ‘Verdwenen Bakkers’ geopend.

Bakkerijmuseum in Medemblik opent ‘Verdwenen Bakkers

MEDEMBLIK – Vrijdag 11 april is in het Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’ in Medemblik de tentoonstelling ‘Verdwenen Bakkers’ geopend.

Rond de klok van 17.00 uur was het burgemeester Theo van Eijk die de openingshandeling verrichtte. Met deze opening werd ook de nieuwbouw van het museum officieel in gebruik genomen.
Jacco Spil: ‘We willen een beeld geven van de historie van de bakkers. In de periode 1850 – 1950 waren er ontzettend veel bakkers in Nederland. Hoe komt het dat er ineens zoveel bakkerondernemers waren? En hoe komt het dat ze ook weer verdwenen? We hebben veel oud-ondernemers geïnterviewd. Deze interviews zijn te horen én te zien. We hebben beeld van vroeger. En diverse oude bedrijfsfilmpjes. Het is al met al een heel actief geheel geworden.’

De tentoonstelling is te zien in Medemblik tot 4 januari 2009.

Van de website:
De tentoonstelling ‘Verdwenen bakkers’ wil naast het ontstaan van de bakkerij vooral een inzicht geven in de opkomst, de grote groei en de sterke afname van het aantal bakkers in Noord-Holland. Veel mensen weten nog goed hoe het vroeger was: een bakker op elke hoek die op zijn bakfiets langs de deuren ging en alle laatste nieuwtjes wist. Zo zijn ze tegenwoordig bijna niet meer te vinden. Maar 200 jaar geleden waren ze er ook niet in zo grote getalen. Er waren andere eetgewoontes, voor banket moest je bij bourgeoisie en adel zijn en veel brood werd gebakken voor de caritas en diaconie. Er werd door het gewone volk vooral pap en roggebrood gegeten.

Op veel boerderijen werd het brood zelf gebakken. Als na 1850 echt broodgist verschijnt, en later vanuit overheidswegen het regeringsbrood verschijnt en vanuit de bakkers de campagne "Eet meer Brood" van start gaat komt er een sterke toename van het broodgebruik. Pas dan ook komen er veel meer bakkers. Alleen al van Medemblik zijn er bij het museum nu al 165 verschillende bakkers bekend die de afgelopen twee eeuwen actief zijn geweest in deze oudste West-Friese stad. Het totaal van de provincie komt al boven de 4 duizend uit. Maar het blijft niet bij namen alleen. Bij archiefonderzoek werden naast namen ook de adressen, verkoopaktes, samenwerkingsverbanden, begin en einddata en andere gegevens opgespoord. Er werden ook vele oud-bakkers geïnterviewd. De teksten werden uitgewerkt en nog onbekende informatie is toegevoegd aan de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling zijn bezoekers ook in de gelegenheid om aan de praattafel hun kennis over de bakkers van vroeger in te spreken. Zo ziet u; het verhaal van de "verdwenen bakkers" is van 12 april tot en met 4 januari letterlijk in geuren en kleuren te beleven.

Voor meer informatie:
Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’
Nieuwstraat 8
Medemblik
Tel. 0227 545 014
bakkerijmuseum.deoudebakkerij.nl

 

Reageer op dit artikel