nieuws

Groningse bakkers zonder water

Nieuws

GRONINGEN – Gisteravond rond 24.00 uur ontstond een breuk in een waterleiding waardoor Groningen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde, Zuidwolde en Haren zonder water zaten. Vanochtend rond de klok van 11.00 was de watertoevoer hersteld.

Groningse bakkers zonder water

GRONINGEN – Gisteravond rond 24.00 uur ontstond een breuk in een waterleiding waardoor Groningen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde, Zuidwolde en Haren zonder water zaten. Vanochtend rond de klok van 11.00 was de watertoevoer hersteld. Een probleem voor Groningse bakkers.

Bakker Teun Meindertsma heeft wel kunnen produceren. ‘Maar er zat heel weinig druk op de waterleiding.Dertig liter water tappen duurde een half uur. Uiteindelijk lukte het wel, maar met een beetje vertraging. Iedereen had hier echter wel begrip voor.’

Dans ontsprongen
Banketbakkerij Borgman in Groningen ondervond geen hinder. ‘Wij hadden thuis geen water, maar in de bakkerij wel. Gelukkig zijn wij dus de dans ontsprongen. Alle scholen en universiteitsgebouwen zijn vandaag gesloten. Ook de Belastingdienst werkt niet. Wij grapten al in de bakkerij ‘omdat ze geen koffie kunnen zetten…ha ha.’ Topbakker Beukeveld ondervond wel hinder en leverde een groot deel van de productie te laat uit. Hij hoopt maar dat zijn klanten hier begrip voor hebben.

Geen stoom
Echte Bakker Haafs uit Haren vulde emmers water met dat kleine beetje water dat er nog uit de kraan kwam. Wilfred Haafs: ‘Verder hebben we de jerrycans met drinkwater uit de personeelskantine gebruikt. Twee charges waren al gebakken toen de waterstoring optrad en het kleinbrood verwerken we via de vriezer, dus daar hadden we geluk mee. Het duurde gewoon allemaal lang. En het water was niet op de juiste temperatuur. Soms moesten we iets langer kneden, soms iets korter. Ook het stomen in de ovens werkte niet naar behoren. Daar hebben we maar af en toe een schep water ingegooid. Tja, wat moet je dan..?’

De waterstoring heeft naar schatting 220.000 mensen getroffen. Ziekenhuizen kregen van het waterleidingbedrijf grote tanks met water aangeleverd. Veel openbare gebouwen bleven gesloten en in de supermarkten ontstond een run op flessen drinkwater.
 

Reageer op dit artikel