nieuws

Gentse bakkerij stopt en krijgt racistische dreigbrief

Nieuws

GENT (BLG) – De vermaarde Gentse bakkerij Bloch in de Veldstraat sluit eind maart de deuren en heeft in de nacht van maandag op dinsdag een dreigbrief in de bus gekregen. De brief is duidelijk racistisch geïnspireerd, laat het tijdschrift ‘Joods Actueel’ weten.

Gentse bakkerij stopt en krijgt racistische dreigbrief

GENT (BLG) – De vermaarde Gentse bakkerij Bloch in de Veldstraat sluit eind maart de deuren en heeft in de nacht van maandag op dinsdag een dreigbrief in de bus gekregen. De brief is duidelijk racistisch geïnspireerd, laat het tijdschrift ‘Joods Actueel’ weten.

De anonieme briefschrijver is tevreden over het verdwijnen van de zaak. De brief die bij Bloch in de bus viel, is duidelijk racistisch geïnspireerd. ‘Stinkende Turken stelt gij tewerk. Gij zijt de grootste hypocriet in de omtrek. Gij was beter in Auschwitz in de as verdwenen’, staat in de getypte brief. De eigenaar van de zaak, Jacques Bloch, dient geen klacht in bij de politie.

Loonkosten

Na 110 jaar sluit bakkerij-patisserie Bloch de deuren. Een instituut verdwijnt. Te hoge loonkosten en zware BTW-aanslagen maken dat de zaak niet meer rendabel is, zeggen Jacques en François Bloch in De Gentenaar.  Bloch stond voor kwaliteit en een enorm verscheiden aanbod. Meer dan 50 verschillende broden, meer dan 30 verschillende koeken en dan nog een reeks andere producten. Jacques Bloch was vele jaren met zijn vrouw Christiane en zus Nicole de ster van de zaak. De jongste jaren namen zijn zoon François en zijn vrouw Linda die rol over.

De joodse familie Bloch werd tijdens de oorlog ook zwaar getroffen. De grootmoeder van Jacques, zijn oom en tante werden tijdens de oorlog opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Een collaborateur nam de zaak over. Zelf was Jacques met zijn zus en zijn ouders nog net op tijd naar New York gevlucht. Jacques Bloch deed er na de oorlog alles aan om de herinnering aan de holocaust levendig te houden.  Met Bloch verdwijnt ook een van de laatste Gentse huizen uit de Veldstraat. Op de hoek houdt alleen Caron rookwaren nog stand.

De enige vervelende reactie valt in het niet bij alle positieve, te lezen in De Gentenaar.

De Veldstraat / en Gent verliest een (lekkere) traditie: altijd een reden triest te zijn. 24 werknemers (en ook de familie Bloch natuurlijk) verliest inkomen en maatschappelijke rol. We moeten dringend onze al te strakke wetgeving eens onder de loep nemen, in het belang van de mensen. Een slogan die nochtans bij verkiezingen zo makkelijk in de mond genomen wordt. Een in en in trieste zaak

Bloch is iets dat ik heel mijn leven ken en naartoe ga en nu gaat dit weg!! niet te doen!

Ik zit hier bijna te wenen! Bloch, neen dat kan niet. Als klein kind kwam ik er al en nu gaat Bloch weg. Waar moeten we nu al die heerlijkheden kopen? Brood met geitenmelk, bara Britt enz. Misschien moet ik zelf leren bakken, misschien kan de heer Bloch een boek met recepten schrijven. Alles was er vers, ik zie mijnheer Jacques zijn mayonaise nog kloppen in de voormiddag. Ik zal niet alleen Bloch missen als instituut, maar ook de mensen die er werken die me altijd vroegen of ik toch niet ziek was geweest als ze me een tijdje niet gezien hadden. O, de pain à la grèque en de bolus, neen dit kan niet waar zijn!! Hoe vertel ik dat aan mijn kinderen? Kunnen ze niet opgenomen worden als cultureel erfgoed? En dat wachten aan de toog, een goed brood wordt ook niet in één twee drie gemaakt. Als Caron nu ook nog verdwijnt zal ik me pas echt oud voelen. Een trieste dag voor Gent, niet alleen voor mij en voor ons.

Jammer zeer goede bakkerij met goede koffie en taartjes en ijscrémé

 

Reageer op dit artikel