nieuws

Feestdagen: de betalingsregels op een rij

Nieuws

GOUDA – Er staan weer diverse feestdagen voor de deur en dus extra omzetkansen. Maar hoe zit het met de betaling van uw werknemers? De NBOV heeft de regels op een rij gezet.

Feestdagen: de betalingsregels op een rij

GOUDA – Er staan weer diverse feestdagen voor de deur en dus extra omzetkansen. Maar hoe zit het met de betaling van uw werknemers? De NBOV heeft de regels op een rij gezet.

 

Koninginnedag
30 april 2008 valt dit jaar op een woensdag. De overheid bepaalt niet wie wel en wie niet hoeft te werken op Koninginnedag dan wel welk salaris moet worden betaald. De overheid bepaalt uitsluitend wanneer Koninginnedag als Nationale Feestdag wordt gevierd. Dit jaar valt het dus op een woensdag.

CAO
Op basis van de CAO Bakkersbedrijf geldt het volgende: “pech is pech en geluk is geluk”. Wanneer uw medewerker normaal gesproken werkt op woensdag, krijgt hij/zij in principe vrij met behoud van loon. Werkt uw medewerker normaal niet op woensdag, dan krijgt hij/zij geen vrij met behoud van loon.

Toeslag
Geeft u geen vrijaf, dan is de consequentie dat uw medewerker, naast de 100% functieloon voor de gewerkte uren, een toeslag van 50% ontvangt en tevens vervangende vrije tijd met behoud van loon. Deze toeslag van 50%/100% komt in plaats van de gebruikelijke 34% toeslag, die geldt voor het werken op bepaalde uren (bijvoorbeeld (nacht)uren tussen 0.00 en 6.00 uur). Bij het laten werken van een medewerker op Koninginnedag bedragen de kosten dus 150% loon per gewerkt uur en de totale kosten 250%.

Werkt uw medewerker normaal gesproken niet op woensdag, maar doet hij/zij dat nu op uw verzoek wel op Koninginnedag, dan is de consequentie dat uw medewerker 100% functieloon en 50% toeslag ontvangt (totale kosten: 150%), maar geen vervangende vrije tijd met behoud van loon krijgt.

Hemelvaart en Pinksteren
Hemelvaart valt dit jaar op de dag na Koninginnedag (1 mei 2008). Voor het laten werken van uw medewerkers op deze christelijke feestdag geldt hetzelfde als op Koninginnedag, alleen bedraagt de toeslag geen 50% maar 100%. Bevrijdingsdag (5 mei 2008) is dit jaar geen feestdag. Bijzonder in 2008 is dat Moederdag op Eerste Pinksterdag valt.

Bron: www.nbov.nl

Reageer op dit artikel