nieuws

Bakkerij Smithuis bouwt nieuwe vrieshal

Nieuws

OLDENZAAL – Een vloeroppervlak van duizend vierkante meter en een hoogte van dertien meter. Een loods van die afmetingen bouwt bakkerij Smithuis Prépain aan de Kleinbultweg.

Bakkerij Smithuis bouwt nieuwe vrieshal

OLDENZAAL – Een vloeroppervlak van duizend vierkante meter en een hoogte van dertien meter. Een loods van die afmetingen bouwt bakkerij Smithuis Prépain aan de Kleinbultweg.

De loods, waarvan het karkas al een groot deel staat, komt direct naast de huidige vrieshal te staan. De nieuwe ruimte krijgt dezelfde functie: die van vrieshal.

Capaciteit

In de hal worden de voorgebakken producten van Smithuis Prépain opgeslagen in een temperatuur tussen de min 18 en min 25 graden Celsius. ‘De verwachting is dat we de komende jaren meer capaciteit nodig hebben’, zegt Rick Slotman, technisch manager bij de bakkerijen Smithuis en Smithuis Prépain. ‘Nu al huren we regelmatig vriesruimte in bij externen. De tijd is nu gekomen om uit te breiden.’ De grond was al in bezit van Smithuis. ‘Deze uitbreidingen is geen impuls’, legt Slotman uit. ‘Het idee hadden we al eerder. Het traject om te bouwen hebben we in juli uitgezet en medio december zijn de contracten getekend. In de tweede week van januari is de bouw begonnen.’ Smithuis PréPain groeit de laatste jaren gestaag, waardoor de extra capaciteit nodig is. ‘Op een gegeven moment is het duurder om de producten extern op te slaan’, zegt Slotman.’ Nu is het moment gekomen dat het rendabel is om nieuw te bouwen.’ Op piekdagen als Pasen en Pinksteren verwacht Smithuis nog wel extra ruimte te moeten inhuren.

Deze week zijn de werkzaamheden door het onstuimige weer een tikje vertraagd. ‘Dus we lopen een klein beetje achter op schema. Maar de bedoeling blijft dat de vrieshal 1 mei operatief is’, aldus Slotman. De inhoud van de nieuwe hal wordt 7750 kub, met ruimte voor zo’n 200 pallets. Een semi-automatisch systeem zet de pallets op de goede plek en registreert waar ze zijn. Een vorkheftruck zet de pallets in de vrachtwagens. ‘Daar hebben we bewust voor gekozen’, zegt Slotman. ‘Het zou helemaal automatisch kunnen, maar we willen graag dat er een laatste controle is voordat onze producten de fabriek verlaten.’

Rick Slotman verwacht dat met de realisatie van de nieuwe vrieshal de capaciteit voor de komende jaren is gewaarborgd.

 

Reageer op dit artikel