nieuws

Achterhoekse bakkers maken ‘Achterkoekje

Nieuws

DOETINCHEM – Qua ingrediënten vergt het enige verbeeldingskracht om er iets typisch Achterhoeks in te zien: het Achterkoekje. De bakkers Paul Berntsen (foto) uit Didam en Henry Scholten uit Zelhem bedachten al proefbakkend een recept.

Achterhoekse bakkers maken ‘Achterkoekje

DOETINCHEM – Qua ingrediënten vergt het enige verbeeldingskracht om er iets typisch Achterkoeks in te zien: het Achterkoekje. De bakkers Paul Berntsen uit Didam en Henry Scholten uit Zelhem bedachten al proefbakkend een recept.

‘Het koekje is van en voor alle Achterhoekse bakkers. Het is gemaakt om de Achterhoek te promoten,’ aldus de initiatiefnemers.
Op de Horeca Promotiedag Achterhoek is deze week het nieuwe ‘Achterkoekje’ gepresenteerd. Met een abstract ontwerp van de streek is een wals gemaakt waarmee de koekjes uit deeg worden gestoken. Met hulp van smaakspecialist René Geurts uit Didam, die veel van kruiden weet. Koriander, laurier, mosterdmeel, kardemom, anijs, kaneel; het zit allemaal in het roomboterkoekje waarin het woord ‘Achterhoek’ staat gegraveerd. Initiator Arie Ribbers in De Gelderlander: ‘Het is het eerste echte streekkoekje. Er zijn al wel veel Achterhoekse koekjes die met een dorp verbonden zijn.’
Het koekje komt beschikbaar voor alle Achterhoekse bakkers. Ofwel ze gaan het zelf produceren ofwel ze betrekken het van collega-bakkers.

 

Patent
Een koekje dat aan een dorp verbonden is, is de Vordense Zwanenhals. Bakker Van Asselt heeft patent op het recept. ‘Voor zover ik weet is het van oorsprong een mislukt soezenrecept’, zegt mevrouw Van Asselt. Het is een hol, besuikerd deegproduct, zo op te eten (‘smaak heeft iets van lange vingers’) of gevuld met room en advocaat. ‘De bakker die het bedacht, heeft het ooit elders geïntroduceerd, maar daar sloeg het niet aan.’

Doolhofje
Een ander dorpskoekje uit de Achterhoek is het Ruurlose doolhofje. Een rond koekje met opdruk doolhof, verwijzend naar het heggendoolhof in Ruurlo. Naar een idee van oud-bakker Hemmie Hartman en nu te koop bij bakkerij Oude Wesselink. ‘Het was eigenbelang’, zegt Hartman eerlijk. ‘Ik had een koekjesvormmachine die ik alleen in het najaar gebruikte voor speculaas en kerstkransjes. Dus heb ik een wals laten maken voor het Ruurlose doolhofje zodat die machine vaker nuttig was.’ Het patroon werd een klassiek Grieks doolhof. ‘Niet het doolhof in Ruurlo, dat mocht niet. Dan zou iedereen kunnen zien hoe dat doolhof in elkaar zit.’

Achterhoekse kaneelbeschuit
Een baksel dat de streek is ontstegen is het Achterhoeks kaneelbeschuit. ‘Je kunt het ook krijgen in bijvoorbeeld hotel New York in Rotterdam, waar ze het bij de high tea serveren. Tja, ik kon het eerst ook niet geloven’, grinnikt Bendicks Kuipers van de beschuitbakkerij in Winterswijk. Hij kreeg het recept dertien jaar terug van de familie Kemper uit Bredebroek die het eerder op grote schaal maakte, maar het koekje van lieverlee uit de streek zag verdwijnen. Terwijl het na de oorlog nog door vijftig bakkers in Winterswijk gebakken werd. Kuipers: ‘Cannelli’s zijn hard, deze beschuit is bros dankzij de verse eieren en lange rijstijd.’

 

Reageer op dit artikel