nieuws

Van der Molen en Pater starten samen winkel BROOD

Nieuws

AMSTERDAM – Aan de Zeedijk heeft burgemeester Job Cohen op Valentijnsdag ‘BROOD’ geopend. Deze ambachtelijke bakkerij zijn NBOV-voorzitter Rin van der Molen en industriële bakkersvoorman Johan Pater samen begonnen.

Van der Molen en Pater starten samen winkel BROOD

AMSTERDAM – Aan de Zeedijk heeft burgemeester Job Cohen op Valentijnsdag ‘BROOD’ geopend. Deze ambachtelijke bakkerij zijn NBOV-voorzitter Rin van der Molen en industriële bakkersvoorman Johan Pater samen begonnen.

Met ‘BROOD’, zo zeggen zij, hebben ze de liefde aan het brood verklaard. Renee Pater, de dochter van, heeft er de dagelijkse leiding. ‘Die passie voor het brood zit in het bloed’, aldus Renee. Alhoewel ze oorspronkelijk niet in de bakkerij van haar vader wilde werken, raakte ze toch besmet met het broodvirus. Van der Molen zegt dat hij en Pater elkaar gevonden hebben in de passie voor het brood. Maar er zijn, zoals bijvoorbeeld het Echte Bakkersgilde al heeft aangegeven, wel bedenkingen: kan de NBOV-voorzittter Van der Molen onafhankelijk blijven als hij met de industriële voorman Pater samen een winkel runt? Van der Molen wil daar nog niet op reageren en wacht even af wat het bestuur van de NBOV ervan vindt. 
 

‘BROOD’ is een kleine winkel, meer een pijpenla, met een ambachtelijke uitstraling. Achterin wordt gebakken. De bakkerij is niet groter dan zo’n 20 vierkante meter. Van der Molen: ‘Wij vinden het belangrijk om het magische proces van kneden, rijzen en bakken in alle eenvoud en met passie voor onze klanten zichtbaar te maken en uit te leggen.’ Er worden alleen pure, natuurlijke ingrediënten gebruikt. Alle degen worden gedraaid op basis van een voordeeg. Het deeg is 24 uur onderweg. Er worden overigens maar vier degen gedraaid, die de basis vormen voor het beperkte assortiment van zo’n 20 producten.  ‘We verkeren nog wel in een experimenteel stadium’, aldus Rin van der Molen.  In de kelder van het pand staat een grote tafel en er hangen prachtige schilderijen en foto’s die betrekking hebben op het brood. In de toekomst willen de heren daar een kok voor kleine gezelschappen menu’s laten maken, waarin brood leidend is. De gasten van ‘Brood’ kunnen niet alleen per auto of fiets aankomen, maar ook per boot.

Wonderlijk was de toespraak van Job Cohen. Natuurlijk doet het hem deugd dat op de Zeedijk een ambachtelijk bedrijf de deuren opent. Maar dat was niet de reden om ‘BROOD’ te openen. De mail van Rin van der Molen had zijn aandacht getrokken en de burgervader was onder de indruk van de inhoud ervan. Cohen las de inhoud voor. Met zinnen als ‘Je ziet en ruikt dat op de Zeedijk weer ambachtelijk brood wordt gebakken’ of ‘Voor ons is het een uitdaging om de broodgeur weer terug te laten keren op die Zeedijk.’ ‘Bij het lezen van zulke mooie volzinnen’, aldus Cohen, ‘hoefde ik niet lang na te denken om deze bakkerij te openen. En mijn speech? Die heb ik net voorgelezen.’ Samen met Hanny en Rin van der Molen en met Renee, Marleen en Johan Pater brak Cohen het brood en opende daarmee de bakkerswinkel op de Zeedijk. Cohen deelde ook het brood uit onder de gasten. En die waren er veel, heel veel, uit allerlei kringen van de totale bakkerij.

 

De winkel is alleen op maandag gesloten. Zie ook www.bbrood.nl 

Reageer op dit artikel