nieuws

Smaakverrijker halveert zoutgehalte brood

Nieuws

PAPENDRECHT – Nederlanders eten te veel zout, 10 tot 12 gram per dag. Terwijl de Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram keukenzout te consumeren. Zelf minder zout aan je eten toevoegen is niet voldoende. Veel zout zit ‘verstopt’ in ons voedsel, zoals in kaas, vis, vleeswaren, maar ook in brood.

Smaakverrijker halveert zoutgehalte brood

PAPENDRECHT – Nederlanders eten te veel zout, 10 tot 12 gram per dag. Terwijl de Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram keukenzout te consumeren. Zelf minder zout aan je eten toevoegen is niet voldoende. Veel zout zit ‘verstopt’ in ons voedsel, zoals in kaas, vis, vleeswaren, maar ook in brood.

 
Maar liefst twintig procent van de hoeveelheid zout die iemand consumeert, zit in brood. Voor de branche is hier een taak weggelegd om het zoutgehalte in brood te verminderen. Daarom organiseerde Sonneveld maandag 11 februari het seminar ‘Stap voor stap naar brood met minder zout’. Het seminar vond plaats in het EBIC, het European, Bakery Innovation Centre van Sonnveld.
 
Van 2 naar 1,8%
Sonneveld informeerde de branche over inzichten en heersende opvattingen over zoutreductie. Tijdens het seminar werd duidelijk dat het zoutgehalte in brood zonder problemen teruggebracht kan worden van 2 procent op bloemgewicht naar 1,8 procent. Diverse bakkersbedrijven die aanwezig waren, hebben deze maatregel al doorgevoerd. Zonder een zoutvervanger toe te voegen. Maar ga je verder reduceren, dan gaat het ten koste van smaak.

Proson Taste

Sonneveld presenteerde hiervoor een oplossing: proson taste, een smaakverrijker die het mogelijk maakt het zoutgehalte te halveren. 1 procent dosering van Proson Taste maakt het mogelijk het zoutgehalte te reduceren naar 1 procent.
 
Meer over Proson Taste in de Bakkerswereld van 22 februari.
 
Meer over het zoutseminar in de Bakkerswereld van 7 maart.

 

Reageer op dit artikel