nieuws

Krimpende graanvoorraad beperkt van invloed op broodprijs

Nieuws

AMSTERDAM – De voorraad graan in de wereld bereikt dit seizoen waarschijnlijk het laagste niveau in twintig jaar. De al sterk gestegen graanprijzen worden daardoor verder omhoog gestuwd. Toch kunnen volgens de Europese Commissie de prijsstijgingen voor voedingsproducten als brood niet enkel verklaard worden door stijgende prijzen van landbouwgewassen.

Krimpende graanvoorraad beperkt van invloed op broodprijs

AMSTERDAM – De voorraad graan in de wereld bereikt dit seizoen waarschijnlijk het laagste niveau in twintig jaar. De al sterk gestegen graanprijzen worden daardoor verder omhoog gestuwd. Toch kunnen volgens de Europese Commissie de prijsstijgingen voor voedingsproducten als brood niet enkel verklaard worden door stijgende prijzen van landbouwgewassen.

‘Ook wij hebben redelijk hoge prijsstijgingen in de supermarkten vastgesteld’, zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel. ‘Maar in het geval van brood vertegenwoordigen de granen slechts vijf procent van de totale prijs. Dat wil dus zeggen dat sommige stijgingen niet enkel gerechtvaardigd kunnen worden door de stijgende prijzen voor landbouwgewassen’, voegde hij eraan toe.

Graanproductie

De Organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) verwacht dat de graanvoorraad aan het eind van dit seizoen zal zijn afgenomen tot 405 miljoen ton, 22 miljoen ton (5 procent) minder dan aan het begin van het seizoen en het laagste niveau sinds 1982. En dat terwijl de graanproductie in 2007 is gestegen en er goede vooruitzichten zijn voor 2008. De voorraad blijft laag en de prijzen hoog doordat de vraag sterk is gestegen, vooral door de toegenomen behoefte aan biobrandstof. Zelfs als er enkele jaren achtereen meer graan wordt geproduceerd, moet eerst de voorraad worden aangevuld voordat de prijs gaat dalen, aldus de FAO.

Biobrandstof wordt gemaakt van landbouwproducten als mais, palmolie en suikerriet. Geschat wordt dat op dit moment ongeveer honderd miljoen ton graan, waarvan 95 miljoen ton mais, voor de productie van biobrandstof wordt gebruikt. Graan is daarmee een belangrijke bron van deze ‘schone’ energie. De Verenigde Staten zullen in het seizoen 2007-08 naar verwachting minstens 81 miljoen ton mais gebruiken voor de productie van ethanol, wat zou neerkomen op een toename van 32 miljoen ton oftewel 37 procent. Een stijging van de import van mais en andere granen door de Europese Unie zal er volgens de FAO mede voor zorgen dat de wereldhandel in graan in 2007-08 een nieuw record van tegen de 258 miljoen ton zal bereiken.

 

Reageer op dit artikel