nieuws

Grootste prijsstijging tarwe ooit

Nieuws

AMSTERDAM – De prijs van tarwe is afgelopen dinsdag met een kwart gestegen. De enorme stijging van de tarweprijs is de grootse stijging in een dag ooit.

Grootste prijsstijging tarwe ooit

AMSTERDAM – De prijs van tarwe is afgelopen dinsdag met een kwart gestegen. De enorme stijging van de tarweprijs is de grootse stijging in een dag ooit.

 
Aanleiding voor de prijsexplosie is een aankondiging van de regering in Kazachstan om exporttarieven in te voeren. Het land is één van de grootste exporteurs van zomertarwe ter wereld. Eerder deden Rusland en Argentinië dit ook al.
 
Inflatie 
De hogere tarweprijzen zorgen wereldwijd voor toenemende inflatie van voedselprijzen. De verwachting is dat de tarweprijs in de komende anderhalf jaar met nog zeker 50 procent omhoog gaat, meldt het Financieele Dagblad.
 
Voorraad
Op de zogeheten termijnmarkt in Chicago is de tarweprijs gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar. Op dit moment ligt er nog maar voor 52 dagen graan op voorraad in de wereld. Een dergelijk laag niveau is voor het laatst in de late jaren 40 gezien.
Bron: Financieel Dagblad/distrifood
 
 
 

Reageer op dit artikel