nieuws

Getergde banketbakker Aalberts geeft er de brui aan

Nieuws

KAMPEN/OENE – Uitgaansjeugd bezorgde het stel onlangs een fikse kater door de gevelruit aan diggelen te gooien. Het is niet de eerste keer dat uitbaters Coby en Johan Aalberts geconfronteerd worden met liederlijk gedrag.

Getergde banketbakker Aalberts geeft er de brui aan

KAMPEN/OENE – Uitgaansjeugd bezorgde het stel onlangs een fikse kater door de gevelruit aan diggelen te gooien. Het is niet de eerste keer dat uitbaters Coby en Johan Aalberts geconfronteerd worden met liederlijk gedrag.

De lust tot ondernemen wordt er danig door aangetast, al is het niet de belangrijkste reden waarom het in Oene woonachtige stel stopt met de banketbakkerij in hartje Kampen. Ze hebben de nering 23 jaar gerund. Met het vertrek van Aalberts lijkt een einde te komen aan een eeuw zoete bedrijvigheid in het karakteristieke pand op de hoek Oudestraat /Gasthuisstraat. Dat vraagt om een verklaring. Want was het niet Aalberts die nog geen vier jaar geleden en na lang touwtrekken met de gemeente zijn pand terugbracht in Jugendstilstijl, een investering van drie ton? Het besluit is een samenballing van geld, emotie en ergernis. Johan Aalberts legt uit. ‘We kunnen te weinig rekenen voor de kwaliteit van onze producten. En we moeten wel lage prijzen rekenen, anders komen de klanten niet. Via kostenbesparingen en weinig personeel konden we het lang bolwerken, maar de lange werkweken breken je op den duur op. Dat moment zat er al een poosje aan te komen, we zijn tegenwoordig nog maar twee dagen open, op vrijdag en zaterdag. Dan verdien ik net zoveel als in een hele week.’

Stroom

Er speelde meer. ‘De gezondheid van mijn vrouw gaat achteruit. Zelf zou ik nog wel een paar jaar door kunnen, maar we zijn hier samen aan begonnen en willen er ook samen mee stoppen. En ik erger me aan de gemeente. Neem de stadswachten, die we aan de deur kregen omdat het reclame-bord een meter te ver naar voren stond. Terwijl we daar nota bene tijdelijk toestemming voor hadden, vanwege de aanwezigheid van steigers voor de Nieuwe Toren en bouwers wel stroom en water van ons gebruikten. Zo jagen ze mensen weg.’

Aalberts nam in 1985 de karakteristieke zaak over van banketbakker Brummelaar. De bakkerij werd toen al grondig gerenoveerd. In 2004 volgde de buitenkant waarmee het pand op eigen initiatief werd teruggebracht in zijn oude stijl. Na lang bakkeleien met de gemeente. ‘Die wens had ik al in 1995, pas in 2004 kon ik het uitvoeren met behulp van rijkssubsidie. Ik heb er drie ton voor neergelegd, waarvan ik een deel achteraf terug kreeg.’ Slim zijn vormde de basis van Aalberts’ ondernemerschap. ‘Reclame verzorgde ik aan de binnenkant, zodat ik geen precariorechten hoefde te betalen, dat soort dingetjes.’ Aalberts hapte toe toen een koper zich aandiende. Voor het pand (een A-locatie) wordt een mooi bedrag gebeurd. ‘De enige eis die ik stelde was dat de zes studenten boven de winkel konden blijven zitten.’ De banketbakkerij sluit 1 maart haar deuren. Het echtpaar Aalberts verhuist binnenkort van Oene naar Nunspeet.

 

 

Reageer op dit artikel