nieuws

‘Dertig miljoen leidt tot modernste Europese meelfabriek

Nieuws

LEEUWARDEN – ‘Koopmans Koninklijke Meelfabrieken mag qua grootte de tweede meelfabriek van Nederland zijn, maar de eerste als het gaat om kwaliteit en innovatie’.

‘Dertig miljoen leidt tot modernste Europese meelfabriek

Dat zei Ed Nijpels, commissaris van de Koningin in Friesland vrijdag 18 januari bij de opening van de nieuwe molen van Koopmans in Leeuwarden. Onder de gasten bevond zich ook burgemeester Crone van Leeuwarden.
 
Roggestroom
Koopmans begon in 2001/2002 met haar Masterplan de modernisering van de fabriek. Hoofd molenaar Rien Koopman daarover: ‘Samen met de Zwitserse molenbouwer Bühler werd een ontwerp gemaakt voor de nieuwe fabriek. In 2004 werd begonnen met de bouw van een nieuwe losinstallatie, daarna volgden onder andere nieuwe afligcellen, waardoor de rusttijd van het graan vóór het malen wordt geoptimaliseerd. Er werd een nieuw reinigingssysteem geïnstalleerd, met bijvoorbeeld een kleursorteerder: een machine die uit de roggestroom korrels met afwijkende kleuren kan uitlezen. Er werd voorts een nieuwe zadenmengerij in gebruik genomen, waardoor het mogelijk wordt om nog klantgerichter te gaan mengen’, aldus Koopman.
 
Vernieuwing
De feitelijke afsluiting van het Masterplan werd door Nijpels in werking gesteld: de nieuwe molen zelf. Volgens Nijpels laat een familiebedrijf als Koopmans goed zien hoe dit bedrijf op tijd de bakens verzet: Het durft bedrijfsonderdelen af te stoten, een vernieuwingsslag te maken en daarin 30 miljoen euro te investeren.’
Algemeen directeur Dijkstra zei dat Koopmans Koninklijke Meelfabrieken twee duidelijke keuzes heeft gemaakt: familiebedrijf te blijven en steeds producten te leveren van hoge kwaliteit. ‘Wij willen de markt nog duidelijker overtuigen dat Koopmans staat voor vernieuwing en betrouwbaarheid, een goede partner voor al onze klanten. Met elan en inzet zal Koopmans zich verder ontwikkelen en onderscheiden.’ Volgens Dijkstra staat Koopmans niet stil, maar zijn al nieuwe plannen in voorbereiding om verdere groei en specialisatie vorm te geven.
 
Bekijken
Vandaag, maandag 21 januari, en op 22 en 23 januari worden zo’n 500 afnemers verwacht die de nieuwe meelfabriek komen bekijken.

Reageer op dit artikel