nieuws

Belgische bakkers ruziën over Katarakt-taart

Nieuws

SINT-TRUIDEN – Bakker Lode Latui uit Montenaken is de kop van Jut voor de Bakkersbond van Sint-Truiden. In een publiciteitsblad heeft de man laten uitschijnen dat hij alleen de ontwerper en bereider is van de Katarakt-gebakjes die naar aanleiding van de Eén-reeks verschijnen.

Belgische bakkers ruziën over Katarakt-taart

SINT-TRUIDEN – Bakker Lode Latui uit Montenaken is de kop van Jut voor de Bakkersbond van Sint-Truiden. In een publiciteitsblad heeft de man laten uitschijnen dat hij alleen de ontwerper en bereider is van de Katarakt-gebakjes die naar aanleiding van de Eén-reeks verschijnen.
De Bakkersbond pikt het niet dat één van zijn leden tegen alle afspraken in pronkt met het Katarakt-gebak. ‘De Katarakt-vlaai en de Katarakt-koekjes zijn er gekomen op vraag van Toerisme Sint-Truiden. De VRT ontwierp de doosjes en de naam voor het gebak en stelde de foto van hoofdrolspeelster Elisabeth ter beschikking. De Bakkersbond stond in voor het ontwerp en de bereiding. Aan het eindresultaat gingen verschillende testen en vergaderingen met de bakkers vooraf’, aldus Jos Brans (foto), voorzitter van de Koninklijke Bakkersbond in Het Nieuwsblad .
 
Lid
‘Met Toerisme Limburg en Toerisme Sint-Truiden kwamen we overeen om de koekjes te koop te stellen bij 22 bakkers, die bij een bond zijn aangesloten. De taarten zijn in alle Haspengouwse gemeenten te koop. Het kan niet dat één bakker zich het ontwerp en de verkoop toeëigent. Lode Latui is wel lid van de Bond, maar werkt nooit mee en blijft op haast alle vergaderingen afwezig,’ zegt Brans.
 
Ook Toerisme Sint-Truiden is niet te spreken over de gevoerde publiciteit. ‘Dit moet worden rechtgezet’, aldus Ghilaine Hendricx van Toerisme Sint-Truiden. ‘We maakten een afspraak met de bakkers om de producten voor de hele streek te ontwerpen en ook voor de verkoop stelden we een reglement op’. Koekjes en taart worden bij toeristische evenementen in het voorjaar aan diverse standen te koop aangeboden en gepromoot.
Bij de patisserie Latui is men zich van geen kwaad bewust. ‘We zijn de enige patisserie die in Gingelom de Katarakt-vlaai verkoopt. We wilden helemaal geen publiciteit maken over de hele streek. Dit is een misverstand’, weerlegt Valerie Latui de aantijgingen.

Reageer op dit artikel