nieuws

Bakker en kastelein in mineur

Nieuws

MOERGESTEL – Bakker Van Hulten en kastelein De Brouwer zijn onaangenaam verrast door het plan om van hun Moergestelse panden gemeentelijke monumenten te maken.

Bakker en kastelein in mineur

MOERGESTEL – Bakker Van Hulten en kastelein De Brouwer zijn onaangenaam verrast door het plan om van hun Moergestelse panden gemeentelijke monumenten te maken.

De Monumentencommissie vindt beide panden in het dorpshart – Kerkstraat 12 van bakkerij Van Hulten en Rootven 11 van café-restaurant De Brouwer – ‘karakteristiek’ en adviseert het gemeentebestuur om ze een beschermde status te geven. Het nieuws uit de commissie overvalt Jan-Hein de Brouwer, kastelein-eigenaar van het 111 jaar oude etablissement aan het Rootven. ‘Het pand is wel van mij. Je kan toch niet beslissen over andermans spullekes, ‘ laat hij het Brabants Dagblad weten.
 
De Brouwer kondigt aan bezwaar te maken als het gemeentebestuur het advies van de commissie opvolgt. ‘Volgens het centrumplan voor Moergestel zou dit pand plat gaan. Er zou een nieuw café voor in de plaats komen. Er moet hier te veel gebeuren. Mijn keuken is bijvoorbeeld verouderd.’  De Brouwer is, met 22 andere eigenaren van onroerend goed in de dorpskom, betrokken bij het ingrijpende centrumplan. Dat is een initiatief van de aannemers Janssen en Op ’t Hoog.
 
Ook Marc van Hulten, samen met broer Jan eigenaar van bakkerij Van Hulten, krijgt met dat plan te maken. ‘Ze vragen mij misschien om een stuk van de tuin.’ Hij weet dat Kerkstraat 12 (het winkelpand, het woonhuis is 12a) als ‘karakteristiek’ te boek staat. ‘In 1975 is de winkel opgeknapt en toen heeft die deze uitstraling gekregen.’ Van Hulten plaatst vraagtekens bij een aanwijzing tot monument. ‘Ik weet niet hoe ze het willen gaan doen.’ Hij vindt dat de zichtlijnen op de kerk in de gaten moeten worden gehouden.
Dat laatste is de commissie helemaal met hem eens.

Reageer op dit artikel