nieuws

Arbeidsinspectie start in februari met bakkerijbezoek

Nieuws

GOUDA/UTRECHT – De arbeidsinspectie start in februari met een controle van de ambachtelijke bakkerij. Deze inspectieronde duurt minimaal tot en met april. Volgens de NBOV kan elke bakker een bezoekje verwachten.

Arbeidsinspectie start in februari met bakkerijbezoek

GOUDA/UTRECHT – De arbeidsinspectie start in februari met een controle van de ambachtelijke bakkerij. Deze inspectieronde duurt minimaal tot en met april. Volgens de NBOV kan elke bakker een bezoekje verwachten.

Tijdens de inspecties is speciaal aandacht voor:
1 Machineveiligheid / inrichting arbeidsplaats
2 Gezondheidsrisico’s van (allergene) stoffen
3 Stofexplosiegevaar.
 
’s Nachts bezoek
De Arbeidsinspectie laat weten: ‘Bij de brood- en banketbakkerijen hebben al enkele jaren geen inspecties meer plaatsgevonden. In dit inspectieproject worden zowel industriële als ambachtelijke bakkerijen geïnspecteerd. De ambachtelijke bakkerijen worden doorgaans tussen 2.00 uur en 9.00 uur geïnspecteerd. Voor een goede inspectie is het noodzakelijk dat er gewerkt wordt en de machines in bedrijf zijn. De industriële bakkerijen zullen veelal overdag bezocht worden.’
 
Aan de beurt
‘De arbeidstijden maken deze keer geen onderdeel uit van de inspectie. Hoewel dit in eerste instantie wel op de agenda stond’, zo laat Paul Passchier, jurist bij de NBOV, weten.
‘De arbeidsinspectie strooit niet met boetes in de bakkerij. Deze inspectieronde komt er gewoon omdat we weer aan de beurt zijn. Niet omdat de bakkerij het niet goed doet. Er is af en toe een incident. Hierin verschillen we niet van andere sectoren.’
 
€ 5400,- boete
Passchier heeft momenteel een zaak onder zich die verband houdt met de arbeidsinspectie. Hij tekent namens een bakkerondernemer bezwaar aan tegen een boete van € 5400,- die is opgelegd nadat een vrouw is uitgegleden over een natte bakkerijvloer. Ze brak hierbij een heup.
 
Passchier: ‘De vloer voor het aanrecht – met opstaande rand – was nat geworden omdat vitrineruiten stonden uit te lekken. Personeel had deze gewassen, maar in plaats van ze direct af te drogen, stonden ze uit te lekken en zo kon er toch water over de rand lopen en op de vloer komen.
 
Schuld?
Hoewel dit een heel vervelende zaak is, heeft volgens ons de werkgever hier geen schuld. Hij heeft zijn maatregelen genomen. Vandaar ook dat we bezwaar aantekenen.’ Verder kan Passchier geen punten opnoemen die vaak verkeerd gaan in de bakkerij. ‘Ik heb wel eens te maken gehad met een boete van € 10.000,- voor overtreding van de arbeidstijdenwet, maar meer concrete gevallen zijn mij niet bekend. Je hoort natuurlijk wel eens dat iemand met vingers of gehele hand bekneld raakt in een machine, maar zelf heb ik daar nooit mee te maken gehad.’

Reageer op dit artikel